Lezen & leesbevordering jeugd
Logo
Afbeelding
Aangepast lezen

Aangepast lezen (jeugd)

Het programma Aangepast Lezen maakt boeken, kranten en tijdschriften toegankelijk in een aangepaste leesvorm (audiolezen, braillelezen, letterlezen, combilezen) waardoor ook mensen met een leesbeperking volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij. Speciaal voor de jeugd is er het onderdeel Superboek.
Inhoudsblokken

Bibliotheekservice Passend Lezen streeft ernaar dat alle mensen met een leesbeperking kunnen lezen in een leesvorm die hen het beste past. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar de jeugd. Doel is om het leesplezier op school en thuis te stimuleren. 

Superboek

Lezen is leuk. Maar voor kinderen met een leesbeperking is lezen vooral moeilijk. Superboek helpt daarbij! Bij Superboek vinden kinderen de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden. Het aanbod is gratis voor kinderen onder de 18 jaar met een leesbeperking. 

De collectie van Superboek bestaat uit ruim 14.000 jeugdboeken en ongeveer 20 tijdschriften. Van Jip en Janneke tot De Grijze Jager. Van Sjakie en de chocoladefabriek tot De waanzinnige boomhut.

TastTasje

Het TastTasje is bedoeld om ouders van kinderen met een visuele beperking te informeren en te stimuleren om hun kind van jongs af aan kennis te laten maken met voelboekjes en andere aangepaste leesvormen, zoals audio en braille. Het wordt gratis beschikbaar gesteld door de KB, in samenwerking met Bibliotheekservice Passend Lezen en BoekStart.

Aanbod Aangepast Lezen

Op de website Passend lezen vind je het volledige aanbod van het programma Aangepast Lezen.

Jeugdoverleg Aangepast Lezen

Jaarlijks initieert de KB het jeugdoverleg Aangepast Lezen waarin Bibliotheekservice Passend Lezen, KB, Dedicon, Visio, CBB, Bartiméus en Vereniging Onbeperkt Lezen met elkaar bespreken welke activiteiten we voor de doelgroep kinderen met een visuele beperking gaan oppakken. Dit kan gaan over leesbevordering, ouderbetrokkenheid, collectie en productie.

Toegankelijke bibliotheek voor cluster-1-scholen

Het programma de Bibliotheek op school stimuleert kinderen en jongeren op basisscholen en middelbare scholen om meer te lezen. Eind 2020 spraken KB (Nationale Bibliotheek), Visio en Bartiméus samen met de Aangepast Lezen partijen (BPL, Dedicon en CBB) een wens uit: ook cluster-1-scholen voorzien van een toegankelijke schoolbibliotheek. Dit is gelukt. Lees het nieuwsbericht hierover en het eindrapport

Meer informatie

Raadpleeg voor meer informatie over het programma Aangepast lezen de pagina Aangepast lezen op deze website.