Informatie voor het bibliotheeknetwerk

8 december: Start campagne Doe meer met Taal

Nieuwsbericht
Vergelijken
30 november 2021
Op 8 december a.s. start de Rijksoverheid de landelijke publiekscampagne Doe meer met Taal. De campagne richt zich op NT1'ers (mensen met Nederlands als moedertaal) van 20 tot en met 49 jaar. De focus ligt op NT1'ers die al redelijk kunnen lezen en schrijven, maar nog niet op niveau 2F zitten. In de campagne staan alledaagse situaties centraal waarin betere taalvaardigheden goed van pas komen (passend bij de KLASSE!-methodiek). Als thema’s komen aan bod: kinderen, werk en online activiteiten.
Inhoudsblokken

Doorverwijzen naar bibliotheken

De doelgroep wordt geleid naar de campagnewebsite www.doemeermettaal.nl. Voor een goede doorverwijzing naar passend aanbod werkt het Tel mee met Taal-team onder andere samen met Oefenen.nl en de KB.
Doorverwijzing naar Stichting Lezen en Schrijven vindt plaats zodra de overstap naar een nieuwe backoffice van Lezen en Schrijven is gerealiseerd. Dan kan iemand zijn contactgegevens invullen, en teruggebeld worden door een lokaal taalpunt voor een persoonlijk advies op maat. Het streven is om deze optie in de loop van de campagne toe te voegen.

Man en jongen kijken lachend in een boek

Voor nu kunnen mensen gratis online oefenen, en via www.hetinformatiepunt.nl zelf zoeken naar fysiek cursusaanbod en advies dicht bij hen in de buurt. Ook vermeldt de campagnewebsite dat mensen bij de bibliotheek terechtkunnen voor gratis informatie en advies.

Toolkit

Voor bibliotheken en andere organisaties komt er een toolkit met campagnematerialen beschikbaar. Die kunnen zij rechtenvrij gebruiken om NT1'ers in hun stad of regio te bereiken met hun lokale aanbod en/of het landelijke online aanbod. Vanaf 1 december staan de landelijke middelen erin. Deze middelen zijn onder de doelgroep getest.
Tijdens de campagne wordt de toolkit verder aangevuld en bijgewerkt, naar behoeften van bibliotheken en andere organisaties. Ook jij kunt je voorkeur doorgeven.

Doe jij ook mee?

Deze campagne loopt van 8 december tot en met eind januari. De campagne start kleinschalig met online advertenties, zoals korte video’s en banners op socialemedia-kanalen en websites.

In januari gaat de campagne op volle sterkte, en komen daar ook radiospots bij.

Gemeenten, bibliotheken, taalhuizen en welzijnsorganisaties kunnen al vanaf december de materialen uit de toolkit downloaden en hun activiteiten voorbereiden. We hopen dat ook jouw organisatie vanaf januari vol meedoet.

Meten is weten

Het effect van de campagne wordt op verschillende manieren gemeten: via analyse van de statistieken (websitebezoek, aantal kliks op een advertentie en dergelijke), en onderzoek onder de doelgroep zelf. Alle verzamelde gegevens worden gebruikt om de campagne te verbeteren en verder door te ontwikkelen.

Uiteraard horen we ook graag of jullie verschil merken in het aantal mensen dat voor advies naar de bibliotheek komt.

Dankwoord

De campagne is tot stand gekomen met input van velen van jullie, waarvoor de organisatoren zeer dankbaar zijn. Gemeenten, stakeholders, doelgroep-experts, onderzoekers, vele anderen, en ook de doelgroep zelf, hebben input gegeven, meegedacht en feedback gegeven op concepten. In het besef dat de planning soms krap was, waarderen het Tel mee met Taal-team en het campagneteam het des te meer dat mensen de moeite namen om hun kennis en ervaring te delen. Zij spreken dan ook via deze weg hun hartelijke dank uit.

Meer informatie

Bekijk de toolkit.
Je kunt nog input geven voor de toolkit.
Campagnesite www.doemeermettaal.nl