Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Bibliotheek ontvangt publieksmateriaal rond het briefadres

Nieuwsbericht
Vergelijken
4 maart 2022
Gemeenten zijn sinds 1 januari 2022 verplicht om mensen zonder vaste woon- of verblijfsplaats in te schrijven op een briefadres. Zo kunnen deze mensen toch toegang krijgen tot voorzieningen, zoals een zorgverzekering of studiefinanciering. De bibliotheek kan helpen om mensen hierop attenderen en ontvangt daarom posters en Boomerang-kaarten over het briefadres. Deze materialen komen van het ministerie van BZK en zijn bij te bestellen. Let op: de levering is iets vertraagd en de materialen zijn rond 21 april in de bibliotheek.
Inhoudsblokken
Hand schrijft op een brief

Het pakket omvat 3 posters en een set Boomerang-kaarten. Het ministerie stelt het op prijs als je de posters ophangt en de kaarten zichtbaar neerlegt, bijvoorbeeld in het IDO.

Meer informatie en nabestellen

Je kunt vragen krijgen van het publiek over het briefadres.

Heb je vragen over het informatiemateriaal of het briefadres? Of heb je meer materiaal nodig? Mail dan naar Postbusbriefadres@minbzk.nl.

Achtergrond

Op 1 januari 2022 wijzigde de wetgeving Basisregistratie Personen (BRP). Een van de wijzigingen is het briefadres. Gemeenten zijn sinds dat moment wettelijk verplicht om iemand die geen vaste woon- of verblijfsplaats heeft, in de BRP in te schrijven op een briefadres. Dit is belangrijk om toegang tot voorzieningen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een zorgverzekering of het aanvragen van studiefinanciering. Met de kaarten en posters kunnen bibliotheken meehelpen om mensen zonder woonadres hierop te attenderen.