Bibliotheekmonitor Belastingdienst 2021 van start

6 augustus 2021
Bibliotheken die meedoen aan het convenant Bibliotheek en Belastingdienst ontvangen vandaag een uitnodiging voor de Bibliotheekmonitor. Zij hebben tot uiterlijk 10 september om de ingevulde vragenlijst over de aangifteperiode 2021 in te sturen.

De periode waarover de uitvraag gaat, is dit jaar van januari tot en met augustus (in plaats van april) omdat de Belastingdienst de aangifteperiode voor een aantal groepen heeft verlengd. Veel bibliotheken hebben daarom hun belastingactiviteiten langer laten doorlopen.

Man en vrouw aan beeldscherm in bibliotheek

Het onderzoek is ook inhoudelijk anders dan gebruikelijk. Vanwege de coronamaatregelen is de vragenlijst ingekort. Zo hoef je dit jaar geen vragen te beantwoorden over de reguliere dienstverlening (bijvoorbeeld Klik & Tik). Deze informatie wordt al uitgevraagd in de vragenlijst over het aanbod rond basisvaardigheden. Bovendien waren bibliotheken grotendeels gesloten. De focus ligt meer op de samenwerking met de Belastingdienst en de soorten belastinghulp die bibliotheken hebben aangeboden, inclusief alternatieve vormen van dienstverlening. Ook is er aandacht voor dienstverlening die moest vervallen als gevolg van corona.

Bibliotheekconvenant

De vragenlijst gaat over de samenwerking met de Belastingdienst. Daarom is dit onderzoek alleen verplicht voor bibliotheken die deelnamen aan dit convenant. Doet jouw bibliotheek niet mee aan dit convenant? Dan ontvang je ook geen uitnodiging om deel te nemen aan deze Bibliotheekmonitor.