Campagne donorregistratie

8 juli 2020
Bibliotheken worden prominent genoemd in de VWS-campagne. Het verzendschema is bekend van de brieven aan mensen die nog geen keuze hebben geregistreerd.

Bibliotheken prominent genoemd in VWS-campagne

Op 1 augustus start VWS de nieuwe campagne over donorregistratie die vanwege COVID-19 is aangepast. Nieuw is dat bibliotheken nu prominent worden genoemd in de campagne als fysieke plek waar burgers meer informatie over donorregistratie kunnen krijgen.

Donorregistratie, presentatie voor eindgebruikers, titelblad
Body

Een mooie kans om de maatschappelijke rol van bibliotheken breed onder de aandacht te brengen. De campagne loopt van augustus tot medio december 2020 en omvat onder meer landelijke tv-spotjes.

Het is belangrijk dat de bibliotheek voldoende voorlichtingsmateriaal in huis heeft voor alle vestigingen. Je kunt je aanbod ook actief promoten met het aanpasbare promotiemateriaal.

Ook is van belang dat de medewerkers goed op de hoogte zijn. Inmiddels hebben alle bibliotheekorganisaties (start)pakketten ontvangen, met informatie voor medewerkers en voorlichtingsmateriaal voor burgers. Heb je extra nodig, dan kun je dit nabestellen.

Moet je je nog inlezen voor deze ondersteuning? Bekijk dan het webinar, de handreiking voor print of digitaal, of het factsheet voor medewerkers.

Verzendschema brieven bekend

Vanaf 1 september: brieven over keuze registreren

Op 1 juli is de wet ingegaan. Vanaf 1 september krijgen alle Nederlanders van 18 jaar en ouder, die dan nog niet in het Donorregister staan, een brief van de minister voor Medische Zorg en Sport. Zij worden opgeroepen om hun eigen keuze over het doneren van organen en weefsels in te vullen. Dit kan online of via het meegezonden keuzeformulier. In de brief staat ook dat mensen voor meer informatie over het invullen van hun keuze terechtkunnen in de bibliotheek in de buurt.

Verzending van brieven per postcodegebied

De verzending gebeurt per postcodegebied van september 2020 tot maart 2021. Wanneer de postcodes in jouw verzorgingsgebied aan de beurt zijn, staat in het verzendschema. Op het 1e tabblad staat wanneer welke postcodes de 1e brief krijgen. Hierbij worden batchnummers gebruikt. Deze vind je op het 2e tabblad; ze zijn gekoppeld aan postcode, gemeente en provincie.

Eventueel vervolg op 1e brief: verzending herinneringsbrief en bevestiging

Vult iemand na ontvangst van de 1e brief geen keuze in? Dan ontvangt hij of zij 6 weken later een herinneringsbrief. Hierin wordt nogmaals gevraagd om een keuze in te registreren. Als er dan opnieuw geen keuze wordt ingevuld, komt in het Donorregister te staan dat deze persoon geen bezwaar heeft tegen donatie. Zijn of haar organen en weefsels kunnen dan na overlijden naar een patiënt gaan. Dit staat in een bevestiging die ongeveer 6 weken na de herinneringsbrief wordt verstuurd. Het totale communicatietraject per postcodegebied beslaat dus ongeveer 12 weken.

Extra ondersteuning via bijeenkomst, workshop of webinar

Body

Veel bibliotheken willen ook fysieke ondersteuningsactiviteiten organiseren. Bijvoorbeeld een inloopspreekuur, workshop of voorlichtingsbijeenkomsten met lokale partners. Hiervoor is onder meer educatiemateriaal van Stichting Digisterker beschikbaar: de werkboekmodule en een docentenpresentatie van het Donorregister. Die kun je gebruiken in een Digisterker-cursus of -workshop.
Ook is er een vrij toegankelijke online oefenomgeving waarin mensen het registratietraject kunnen oefenen voordat ze zelf gaan registreren. Deze oefenomgeving is onder meer bereikbaar via de voorbeeldpagina. Hiermee kun je de omgeving ontsluiten via de bibliotheeksite en de publieks-pc’s.

VWS biedt een standaardpresentatie over het Donorregister, te gebruiken voor een voorlichtingsbijeenkomst of webinar.

Ook goed om te weten is dat vooral niet-westerse mensen zich niet registreren omdat ze bang zijn voor orgaanroof. Je kunt hierop inspelen met een bijeenkomst over dit thema, bijvoorbeeld met de Nederlandse Transplantatiestichting.

Lesbrief Stichting Lezen & Schrijven voor taalvrijwilligers

Body

Stichting L&S maakt een lesbrief (taalniveau 1F/A2) over donorregistratie. Hiermee kunnen taalvrijwilligers en -docenten laaggeletterden helpen om orgaandonatie en donorwet beter te begrijpen en hun keuze te registreren. De lesbrief komt 1 september op de website van L&S en de oefenomgeving van Digisterker.

Nieuw: folders in Fries en Papiaments

Body

Naast de huidige 9 talen verschijnt de VWS-voorlichtingsfolder ook in het Fries en Papiaments. Je kunt ze een dezer dagen downloaden van de bestelportal.

Cijfers donorregistratie per regio of gemeente

Body

Wil je meer cijfers over het aantal geregistreerden in het Donorregister? Je vindt de cijfers per regio en gemeente op deze website van het CBS

Subsidieregeling