Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Campagne over Toeslagen gestart

Nieuwsbericht
Vergelijken
25 november 2022
Toeslagen wil mensen die gebruikmaken van toeslagen, wijzen op het belang om wijzigingen tijdig door te geven, omdat die van invloed kunnen zijn op de hoogte van toeslagen. Bovendien krijgen vanaf 1 januari ongeveer 500.000 extra huishoudens recht op een of meer toeslagen. Daarom startte 21 november de landelijke campagne ‘Check. Pas aan. En door’. Mogelijk krijg je in het IDO vanwege de campagne meer vragen over toeslagen.
Inhoudsblokken
Man regelt verhuizing via tablet

Beeld uit de campagne 'Ga je verhuizen?'

Campagne Check. Pas aan. En door

Het kabinet wil, samen met gemeenten en andere organisaties, mensen wijzen op hun recht op toeslagen en hen stimuleren een toeslag aan te vragen. Of iemand recht heeft op toeslagen, is afhankelijk van diverse factoren. Huishoudens die al gebruikmaken van toeslagen, ontvangen binnenkort een brief en hoeven geen nieuwe aanvraag te doen. Het is wel belangrijk dat zij de informatie controleren op basis waarvan Toeslagen het nieuwe voorschot heeft berekend.

Daarom startte een grote landelijke campagne om mensen te informeren over het gebruik van toeslagen. De campagne besteedt ook aandacht aan het belang van het up-to-date houden van de gegevens waarop Toeslagen de toeslagen baseert. Hiermee wordt voorkomen dat mensen die een toeslag ontvangen, geconfronteerd worden met een terugvordering.

Nieuwe aanvragers

Vanaf 1 januari hebben ongeveer 500.000 extra huishoudens recht op 1 of meer toeslagen. Dat is het resultaat van de koopkrachtmaatregelen die het kabinet heeft genomen. Voor hen is het belangrijk om te checken of zij in aanmerking komen voor een toeslag. Toeslagen aanvragen en aanpassen is eenvoudig te regelen via  toeslagen.nl. Op de website wordt uitgelegd hoe mensen zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget kunnen aanvragen.

Ook is er vanaf 25 november een rekenhulp beschikbaar. Hier kunnen mensen berekenen of ze in aanmerking komen voor een toeslag. De wijzigingen vanaf 1 januari zijn hierin al verwerkt.

Lees het volledige bericht over de campagne op de website van de Rijksoverheid