Campagne senioren en veiligheid

9 september 2020
De hele maand september voert het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne Senioren en veiligheid om senioren bewust te maken van allerlei vormen van criminaliteit. Denk aan babbeltrucs, phishing, meekijken met pinnen en fraude via WhatsApp. Kees Hulst, (bekend van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’) is het gezicht van de campagne. Veel maatschappelijke partijen sluiten hierbij aan. Het ministerie van J&V heeft ook de KB benaderd. Interessant in dit kader is ook dat in oktober 'Klik & Tik. Veilig online' verschijnt.

Wij zien het verzoek van J&V als een mooie kans voor bibliotheken, gezien de actualiteit van het thema, de doelgroep ouderen, de grotere maatschappelijke rol van de bibliotheek en de ontwikkeling van het programma Bibliotheek en basisvaardigheden rond geletterdheid, digitale vaardigheden en ondersteuning bij gezondheids-, juridische en financiële thema’s. De bibliotheek bepaalt zelf of, wanneer en hoe ze met het thema Senioren en Veiligheid aan de slag gaat. De campagne biedt een mooi haakje, herkenbare uitstraling en handige tools.

Kees Hulst met betaalpas

Body

In de campagne Senioren en veiligheid krijgen senioren concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van internetcriminaliteit. Ook krijgen ze te horen wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ is er 4 weken aandacht voor verschillende vormen van criminaliteit. Bibliotheken kunnen aanhaken op de landelijke campagne. Je kunt ook op een later tijdstip zelf gebruikmaken van het materiaal als je activiteiten rondom dit thema organiseert. Het materiaal is 5 jaar rechtenvrij. In deze periode mag je het onbetaald vrij inzetten voor dit onderwerp.

Body

Materialen en webinars

• Campagnemateriaal zoals filmpjes, persbericht en campagnebeelden. Wil je dit gebruiken? Vraag dan de link en het wachtwoord op bij seher.hazinedar@kb.nl
  • Je kunt webinars rondom de thema's, gepresenteerd door Catherine Keyl, uitzenden in jouw bibliotheek. Er zijn 2 webinars geweest. Er volgen er nog 2: op 15 en 22 september. In het webinar van 22 september wordt de bibliotheek ook als plek genoemd waar men naartoe kan voor een computercursus of hulp bij het gebruik van computer, tablet of telefoon.

Alle informatie over de campagne staat op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.
Hier zijn op 15 en 22 september om 10.30 uur ook rechtstreeks de webinars met Catherine Keyl te zien.

Oefenen.nl

Oefenen.nl sluit ook aan bij de campagne Senioren en Veiligheid. Op 22 september schuift Lies Petersen van Oefenen.nl aan bij het webinar over phishing. Zij zal ook hier benadrukken dat je voor allerlei vragen over veilig werken met de computer, tablet en internet terechtkunt bij de bibliotheek.

Klik & Tik. Veilig online: in oktober gereed

Veilig internetten is belangrijk en actueel. Daarom werkt Oefenen.nl aan een nieuw programma: Klik & Tik. Veilig online. Met de 7 Gouden Regels voor veilig internetten leer je hoe je (on)veilige websites herkent, hoe je sterke wachtwoorden kiest en waar je op moet letten als je online betaalt. Als je de Gouden Regels kent, ga je oefenen om die regels toe te passen in herkenbare situaties, zoals kopen op internet, internetbankieren op de smartphone, daten en whatsappen.

Lees meer over Klik & Tik. Veilig online.