DigiHulplijn: link met de bibliotheek

6 oktober 2020
In juni werd de DigiHulplijn gelanceerd om mensen met digitale vragen verder te helpen, zodat iedereen online kan meedoen. De KB is hierbij betrokken. Je kunt de hulplijn inzetten als extra service naast het fysieke aanbod. En vanuit de hulplijn kunnen mensen naar de bibliotheek worden doorverwezen. Bibliotheken ontvangen een proef­pakketje promotie­materialen.

Mensen zijn meer dan ooit aangewezen op digitaal contact. Zeker ouderen die nu geen of beperkt bezoek ontvangen en niet naar activiteiten kunnen vanwege de coronamaatregelen. Daarom heeft de Alliantie Digitaal Samenleven met maatschappelijke organisaties en bedrijven in juni 2020 de DigiHulplijn gelanceerd.

Digi-Hulplijn - logo
Body

De DigiHulplijn helpt mensen met allerlei digitale vragen verder, zodat iedereen online kan meedoen. Denk bijvoorbeeld ook aan hulp bij het installeren van de CoronaMelder-app.
De DigiHulplijn wordt bemand door het Nationaal Ouderenfonds, SeniorWeb en een aantal bibliotheken (als pilot). Het gratis telefoonnummer 0800-1508 is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar.

Doorverwijzing naar lokale aanbod bibliotheek

De KB is ook betrokken bij dit initiatief. Samen met partners en bibliotheken kijken we hoe we de DigiHulplijn kunnen inzetten om het fysieke aanbod van de bibliotheken (zoals digivaardigheids­cursussen en de inloopspreekuren) te versterken. De lijn zal dan ook, als iemand telefonisch niet of moeilijk te helpen is, doorverwijzen naar het lokale aanbod van de bibliotheek via https://hulp-bij-internetten.gidsvoornederland.nl. Zo hebben kwetsbare burgers altijd een alternatief dicht bij huis.
Er is al media-aandacht voor de lijn geweest bij Omroep Max en er is een campagne gepland voor het eind van het jaar.

Nummer bekendmaken

De Alliantie Digitaal Samenleven heeft ons gevraagd om te helpen het nummer bekend te maken, onder meer via het bibliotheeknetwerk. Je kunt hier als bibliotheek zelf voor kiezen. Het biedt de volgende mogelijkheden:

• Je biedt een extra service aan niet-digivaardige burgers
  • Je profileert de bibliotheek hiermee extra als organisatie waar men ook terechtkan voor digitale vaardigheden

Promotiematerialen

Er komt in oktober ook promotiemateriaal beschikbaar. Alle bibliotheken ontvangen hiervan binnenkort een proefpakketje met stickers, een pen en een flyer als voorbeeld. Het ministerie van BZK verstuurt dit pakketje aan de hoofdvestiging van de bibliotheek, ter attentie van de contactpersoon voor basisvaardigheden die bij ons bekend is.
Deze materialen zijn straks ook na te bestellen. We zullen op deze pagina bekendmaken wanneer dit het geval is.