Donorregistratie nu echt actueel

9 september 2020
De dienstverlening rondom de nieuwe donorwet gaat nu echt van start. Er is dan ook veel nieuws te melden. Brieven worden vanaf nu verzonden, bezoek van de minister en de lancering van een lesbrief voor laaggeletterden bijvoorbeeld. Bekijk de update.

De overheidscampagne loopt volop en de eerste brieven (in totaal zo’n 5 miljoen!) zijn verzonden aan ieder boven de 18 die nog geen keuze heeft ingevuld. In zowel de brief als de tv-campagne wordt de bibliotheek genoemd als plek waar men naartoe kan voor meer informatie of uitleg.

Logo_donorregistratie
Body

De verzending van de brieven is vanaf 1 september in Noord-Holland van start gegaan. Inmiddels hebben de eerste mensen met vragen zich gemeld bij de bibliotheek Amsterdam voor ondersteuning.
Jouw bibliotheek heeft al voorbeeldbrieven en keuzeformulieren in huis. Je kunt ook een compleet voorbeeldpakketje bestellen met de brief, keuzeformulier, én een begrippenlijst en retourenvelop. Dat geeft een goed beeld van wat mensen daadwerkelijk op de mat krijgen. Je kunt dit bijvoorbeeld in een workshop gebruiken.

Minister van Ark met donorbrief

© foto: Arenda Oomen

Bezoek minister Tamara van Ark

Body

Om extra publiciteit te geven aan de campagne, bracht minister Tamara van Ark op 2 september een werkbezoek aan Katwijk. Zij woonde een workshop Donorregistratie bij en sprak met de cursisten.  Je vindt de PowerPoint-presentatie van de workshop in Katwijk ter inspiratie in de groep Donorregistratie op BiebtoBieb.

Ben je er, net als Katwijk, ook klaar voor? Vanuit de landelijke projectgroep hebben we de belangrijkste onderdelen van de ondersteuning nog even voor je op een rijtje gezet in dit filmpje. Ter inspiratie ook een voorbeeld-persbericht om je activiteiten aan te kondigen.

En vergeet je niet de subsidie aan te vragen? Het kan nog tot 1 oktober.

Activiteiten invoeren in G!DS

Vriendelijk verzoek om jouw activiteiten te vermelden in G!DS. Dat is belangrijk voor mensen die via de landelijke donorregistratiepagina zoeken naar activiteiten op Bibliotheek.nl of via de sociaal-educatieve kaart Hetinformatiepunt.nl. En daarnaast ook voor onze stakeholders - zoals de uitvoeringsorganisaties van de overheid - zodat zij zien wat er allemaal gebeurt in bibliotheken.

Voor de basis-invoer in G!DS, zie https://www.gidsvoornederland.nl/inclusie

• Bij een cursus, spreekuur of een andere vorm van hulp bij het invullen, kies voor 'Cursus, activiteiten basisvaardigheden voor laaggeletterden, anderstaligen en niet-digivaardigen' en kies bij 'Soort aanbod' voor 'Donorregister'.
  • Bij een informatiebijeenkomst kies je voor 'Discussiebijeenkomst, themabijeenkomst, informatiebijeenkomst' en kies bij 'Onderwerp' voor 'Toevoegen'. Zoek vervolgens op 'Donorrregister' in het pop-up-scherm dat verschijnt. Klik op 'Donorregister' en klik op 'OK'.
  • Let op: vul óók een datum in, anders wordt je activiteit niet op alle websites getoond.

Lesbrief

Goed nieuws voor taalvrijwilligers en Taalhuis-coördinatoren: deze week werd voor laaggeletterden een lesbrief over de Donorwet gelanceerd. Klik om de lesbrief te downloaden via de website van Stichting Lezen en Schrijven. De lesbrief staat ook in de online oefenomgeving van Digisterker.

Ervaringen delen

Wij zijn heel benieuwd naar de eerste ervaringen, vooral in Noord-Holland waar de eerste brieven verzonden zijn. Lopen mensen binnen met vragen? Is er animo voor workshops of voorlichtingsbijeenkomsten?
Deel je ervaringen en tips in de groep Donorregistratie op BiebtoBieb!

Veel succes, en mocht je vragen hebben, laat het ons weten!