Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Forum Groningen een van de beste vijf bibliotheken van de wereld

Nieuwsbericht
Vergelijken
21 juli 2021
Nederlandse bibliotheken doen het goed bij de verkiezing van 'Public Library of The Year'. Forum Groningen is de derde Nederlandse bibliotheek op rij die de shortlist haalt. Vijf bibliotheken zullen tijdens de slotdag van het IFLA World Library & Information Congres 2021 uitmaken wie er met de prestigieuze titel 'Beste bibliotheek van de wereld 2020/2021' vandoor gaat.
Inhoudsblokken
Afbeelding
Forum Groningen, (c) Deon Prins

Gebouw

De prijs gaat naar het beste bibliotheekgebouw, maar er wordt door de jury ook gekeken naar aspecten als dienstverlening, duurzaamheid en connectie met de gemeenschap. De jury is onder de indruk van Forum Groningen: ”Bustling with innovation and wonder, Forum Groningen is a cultural masterpiece with all the attraction and comfort future citizens could ever want”.

Pernille Claessen van Forum geeft aan enorm blij te zijn met de internationale nominatie voor de 'Beste bibliotheek van de wereld'. "Het is een fijne manier om in the picture te komen en ook internationaal duidelijk te maken wat de inwoners van Groningen al weten: dat het Forum een fantastische culturele hotspot is.” 

School 7 en Lochal

Dit is de derde keer op rij dat een Nederlandse bibliotheek op de shortlist staat. In 2018 won School7 (Den Helder) de award. "Het winnen van deze prijs heeft veel impact gehad op School7 en op Den Helder", aldus Jacinta Krimp, directeur School7 in een interview. 

In 2019 stond de Lochal bij de beste vijf maar Oodi in Helsinki won. In 2020 werd de prijs niet toegekend vanwege de coronacrisis en daarom wordt dit jaar de prijs uitgereikt voor 2020/2021.

Goed op de kaart

Met deze drie nominaties staan we dus met het Nederlandse bibliotheeknetwerk internationaal goed op de kaart. Diverse media besteedden aandacht aan de bekendmaking van de shortlist.

The Sydney Morning Herald (5-7-2021): The little library that has a 20 per cent chance of winning best in world (smh.com.au)

The Guardian (7-7-2021): A cultural masterpiece the world's best new public libraries in pictures

Juryprijs

Het publiek kan niet stemmen op de 'Beste bibliotheek van de wereld 2020/2021', de winnaar wordt gekozen door de vakjury. De 'Public Library of The Year' wordt bekendgemaakt op de laatste dag (19 augustus) van het online IFLA WLIC 2021 om 10.15 uur Nederlandse tijd.

Impressie van Forum Groningen

Afbeelding
Impressie van Forum Groningen

IFLA WLIC 2021

Van 17 t/m 19 augustus vindt het IFLA-congres online plaats. Het thema is: Let's work together for the future. Je kunt je nog aanmelden. Bekijk het programma