Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Gecijferdheid: overzicht van documenten

Nieuwsbericht
Vergelijken
22 februari 2023
Wil je in jouw bibliotheek mensen (nog meer) ondersteunen bij gecijferdheid? Vergroot dan je kennis met deze bronnen over dit thema.
Inhoudsblokken
Schermafbeelding webinar Gecijferdheid
  • Korte kennisclip waarin Marieke Bor, onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht, informatie geeft over gecijferdheid. 
  • Lector Wiskundig en analytisch vermogen van professionals aan de Hogeschool Utrecht Kees Hoogland vertelt in het webinar Hoe worden mensen gecijferd over de problemen die mensen tegen­komen als ze moeite hebben met cijfers en getallen. Het gaat niet om reken­sommetjes maken, maar om situaties in ons dagelijks leven waarin getallen, maten en verbanden een rol spelen. 
  • Het whitepaper Het belang van gecijferdheid in een digitale context bespreekt hoe we in Nederland meer kunnen bereiken door gecijferdheid als cruciale basis­vaardigheid te zien en voorwaardelijk, naast geletterdheid, voor een leven lang ontwikkelen. 
  • Gecijferdheid is meer dan iets kunnen uitrekenen. In Volwassenen rekenen: de didactiek van gecijferdheid leggen Monica Wijers en Vincent Jonker het verschil uit. Zij presenteren een stappen­plan om eenvoudige en complexere gecijferd­heids­vraag­stukken aan te pakken, en hoe je mensen kunt begeleiden om te groeien in gecijferd­heid.