Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Inschrijving financieringsregelingen digitaal burgerschap geopend

Nieuwsbericht
Vergelijken
5 december 2022
Bibliotheken kunnen vanaf nu een aanvraag indienen voor financiering op het gebied van digitaal burgerschap. Het gaat in deze eerste inschrijvingsperiode om de startregeling en de programmeringsregeling. Met deze regelingen kunnen bibliotheken aan de slag om digitaal burgerschap vorm te geven binnen de eigen organisatie, samen met partners.
Inhoudsblokken
Digitaal burgerschap

Over de startregeling

De bibliotheken beginnen binnen het programma digitaal burgerschap met de startregeling. Aan de hand van het opstellen van een zogenaamde Theory of Change (ToC) en het maken van een omgevingsanalyse werken ze toe naar een lokaal plan. De regeling voorziet in financiële ondersteuning, maar vooral ook in voorbeelden en hulpmiddelen om zover te komen. Bibliotheken kunnen hierbij samenwerken met een POI. Lees meer over de startregeling en de aanmeldprocedure.

Over de programmeringsregeling

Voor de financiering van de uitvoering van de plannen gemaakt op basis van het lokaal plan (startregeling) kunnen bibliotheken een beroep doen op de programmeringsregeling. Die is bedoeld om de uitvoering van het lokaal plan in gang te zetten, met behulp van interventies die in het programma digitaal burgerschap zijn verzameld. Uitgangspunten hierbij zijn dat de programmering in samenspraak en co-creatie met doelgroepen tot stand komt en dat bibliotheken de programma’s zoveel mogelijk met eigen mensen draaien. Lees meer over de programmeringsregeling en de aanmeldprocedure.

Planning

Hieronder vind je een planning voor met name de eerste inschrijvingsperiode in 2023.

Afbeelding

Informatiespreekuur

Op 13 december 2022  is er tussen 15:00-16:30 een online inloopspreekuur voor vragen over de financieringsregelingen.

Meedoen?

Alle bibliotheken worden van harte aangemoedigd zich aan te melden, eventueel in samenwerking met de desbetreffende POI en andere partners. Bekijk de pagina’s over de verschillende regelingen voor meer details rondom de aanvraagprocedure.

Over digitaal burgerschap

Digitaal burgerschap betekent dat mensen zich actief, vaardig en weerbaar kunnen bewegen in de online informatiesamenleving. Het programma digitaal burgerschap ondersteunt bibliotheken hun rol in dit landschap te verstevigen en uit te breiden.