Jos Debeij in Spraakmakers op NPO1

Vergelijken
20 januari 2022
Vanochtend was Jos Debeij, hoofd van de afdeling Bibliotheekstelsel bij de KB, te gast in het radio 1-programma Spraakmakers (KRO-NCRV). Ghislaine Plag interviewde hem daar vanwege zijn naderende afscheid van de KB. Jos gaat in maart met vervroegd pensioen en wordt opgevolgd door Astrid Kraal.
Jos Debeij

In het gesprek blikte Jos terug op zijn rijke staat van dienst in de bibliotheeksector en op de rol die hij speelde in de transitie naar de brede maatschappelijke bibliotheek zoals we die nu kennen. Sinds zijn komst naar de KB in 2014 heeft Jos zich hard gemaakt voor een bibliotheek die zich naast leesbevordering inzet voor het voorkomen van laaggeletterdheid, het bevorderen van digitale inclusie en de mogelijkheid voor een ieder om zich een leven lang te ontwikkelen (zoals in 2020 vastgelegd in het bibliotheekconvenant).

‘Vroeger had de bieb boeken, kranten, tijdschriften, belasting- en reparatiegidsen, maar sinds de komst van het internet in 1995 zijn we het ontwikkelen van andere vaardigheden gaan oppakken. We zijn mensen ook gaan helpen digitaal vaardig te worden. Zodat alle mensen in de samenleving kunnen meedoen,’ aldus Jos in de uitzending.

In de uitzending was ook een reportage te horen die werd opgenomen in de Bibliotheek Deventer, waarvan Jos in totaal ruim 14 jaar directeur was.

Het hele gesprek met Jos terugluisteren?
Jos Debeij: 'De bibliotheek was vroeger wat Google nu is' | NPO Radio1.