Informatie voor het bibliotheeknetwerk

KB viert duurzame ontwikkelingsdoelen met vlaggenactie

Nieuwsbericht
Vergelijken
26 augustus 2020
Op 25 september vieren de Sustainable Development Goals (SDG's) hun verjaardag: het is dan precies vijf jaar geleden dat deze zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen unaniem door alle lidstaten van de VN werden vastgesteld. Dat wordt onder andere gevierd met een vlaggenactie: gemeenten en organisaties hijsen door heel Nederland de vlag om hun steun aan deze doelen te betuigen. De KB geeft ook bibliotheken de kans mee te doen.
Inhoudsblokken

SDG Action Day

Om het SDG-lustrum te vieren, worden op 25 september 2020 wereldwijd activiteiten rondom de duurzaamheidsdoelen georganiseerd, waaronder de SDG Action Day, die dit jaar in digitale vorm plaatsvindt. Onder het thema Decade of Transformation wordt gekeken naar de belangrijkste transities die nodig zijn om de SDG’s in 2030 werkelijkheid te laten worden. Check hier het programma.

SDG

Als aanvulling op de Action Day organiseert SDG Nederland een vlaggenactie waarbij overal in Nederland de SDG-vlag wordt gehesen, om elkaar en de wereld te laten zien dat klimaatactie, gendergelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk in Nederland hoog in het vaandel staan.

Meedoen

Wil jij als bibliotheek de duurzame vlag laten wapperen? Laat het ons zo snel mogelijk weten. Stuur vóór 18 september een mail naar bibliotheekstelsel@kb.nl en wie weet ben jij een van de vijftig bibliotheken die we een SDG-vlag toesturen. Deel op 25 september een foto van de wapperende vlag via social media met #libraries4sdgs en laat ook de rest van de wereld zien dat we ons als bibliotheken inzetten voor een betere wereld.

Over de SDG’s

De Sustainable Development Goals (SGD’s) zijn de wereldwijde agenda voor een wereld met meer welvaart en minder ongelijkheid, waarin we biodiversiteit en klimaat beschermen en waarin iedereen in vrede met elkaar samenleeft. Er wordt naar gestreefd deze zeventien doelen in 2030 te hebben bereikt. De doelen zijn onderling verbonden en overschrijden grenzen tussen landen en sectoren. Inmiddels werken bijna honderd Nederlandse gemeenten dagelijks als Global Goals Gemeente aan het realiseren van deze doelen.

SDG’s voor bibliotheken

Ook voor bibliotheken zijn de SDG’s van groot belang. Zij zijn tenslotte maatschappelijk betrokken instellingen, die streven naar goed geïnformeerde burgers, gelijke kansen voor iedereen en zorg voor de wereld van morgen. Dankzij hun functies als informatiepunt en plek van ontmoeting en debat kunnen zij een grote rol spelen in de bewustwording van de SDG’s en samen met bezoekers, leden en partners streven naar het bereiken van deze doelen.

Meer informatie

Wil jij als bibliotheek laten weten hoe je je inzet voor de duurzame ontwikkelingsdoelen? Laat je inspireren door de volgende toolkits van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten:

Of kijk hoe de bibliotheeksector internationaal bijdraagt aan de VN-agenda bij IFLA en EBLIDA.