Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Laaggeletterdheid in jeugdgezondheidszorg aanpakken

Nieuwsbericht
Vergelijken
18 maart 2022
Movisie publiceerde een interview over een proeftuin in Zaanstreek-Waterland, waarin de GGD deelnam om laaggeletterdheid in de jeugdgezondheidszorg aan te pakken. De GGD dacht met het lokale schoolbesturen, de bibliotheken en de kinderopvang na over taalachterstanden en is er een taalakkoord gesloten.
Inhoudsblokken
Movisie, logo

Tools en een uitgebreid intern trainingsaanbod aanbieden, bleek voor de professionals een te grote stap in één keer. Eerst zijn bewustwording en draagvlak nodig om een verandering te creëren en te zorgen dat mensen echt met de tools aan de slag kunnen, zo bleek in de praktijk.
 
De GGD-professionals spraken met taalambassadeurs van Stichting ABC. Deze ambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen op het thema laaggeletterdheid.
'We hadden eerder ervaringsdeskundigen in moeten zetten. Medewerkers snappen nu waarom het belangrijk is om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken. Zo bellen verpleegkundigen hun cliënten bijvoorbeeld na als een afspraak niet doorgaat. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat ouders de brief niet snappen, dat bewustzijn is er nu meer.’

Lees het interview op de site van Movisie.