Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Landelijke en provinciale IDO-campagne

Nieuwsbericht
Vergelijken
7 juni 2023
De derde periode van de landelijke IDO-campagne loopt van 14 augustus tot en met 3 september 2023. Daarnaast sluiten Groningen, Noord-Brabant en Limburg aan met een provinciale campagne.
Inhoudsblokken

In deze campagneperiode worden de volgende spots uitgezonden: DigiD (Fatima), gemeentelijke regelingen (Erica) en IDO algemeen (kennisspot 2022). Bekijk het actuele tv-uitzendschema

Aansluitend aan de landelijke campagne verschijnt in augustus een IDO-artikel in Margriet en op diverse sites van DPG Media, vooral gericht op mensen van 65 jaar en ouder.

Alle uitingen voor de IDO-campagne vind je in de IDO-marketingtoolkit op de portal Landelijke huisstijl, zowel voor ouderen, laaggeletterden als nieuwe Nederlanders. De uitingen voor jongeren staan in een apart mapje in de IDO-toolkit. Ook zijn er losse beelden beschikbaar. 
Klik voor meer informatie over de IDO-campagne.

Gebruik de Handreiking lokale mediastrategie en campagne IDO om jullie eigen aanbod (en van partners) nog beter zichtbaar te maken. 

Provinciale campagne

Groningen, Noord-Brabant en Limburg sluiten aan op de landelijke IDO-campagne met een provinciale campagne. 

Groningen

Voor Groningers van 55 jaar en ouder die moeite hebben om mee te komen in de digitale maatschappij, is er een provinciale campagne. De focus ligt op juni en augustus. Doel is om deze doelgroep te verleiden om de bibliotheek te bezoeken. 

Hierbij worden als kanalen ingezet:

  • Lokale radiospot, ingesproken door een bekende Groninger
  • Huis-aan-huiskranten (niet in de gemeente Groningen), zowel in juni als in augustus 1 advertentie
  • Advertenties in het Dagblad van het Noorden

Noord-Brabant en Limburg

In Brabant en Limburg wordt het IDO weer extra in het zonnetje gezet. De doelgroep is wederom 55-plus, met dezelfde materialen als vorig jaar. 

Cubiss heeft ervoor gekozen om de video's ook dit jaar uit te zenden op Omroep Brabant en L1. Daarnaast gebruikt zij een voor deze campagne nieuw kanaal: het magazine van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO).

Er komt geen provinciale Facebook- of Instagram-campagne. De bibliotheken in Limburg en Brabant wordt gevraagd om de IDO-campagne lokaal, onder andere via social media, te versterken. Zij kunnen een eigen doelgroep en een geschikte periode kiezen.

Bekijk de informatie voor bibliotheken en het materialenoverzicht op de website van Cubiss.

Inzet Brabantse campagne
  • Tv-spots van 30 seconden op Omroep Brabant (ongeveer 4 spots per avond (week 23-26 en vanaf september week 36-40)). De spots zijn op diverse tijdstippen in de avond te zien, rekening houdend met de doelgroep 55 jaar en (vooral ook) ouder. Uit de resultaten 2022 bleek dat de video's van Carina en Pierre beter bekeken werden. Daarom is gekozen voor de verdeling: Carina met DigiD (40 procent); Pierre over het rijbewijs (40 procent); Vincent met belastingaangifte (20 procent).  
  • Een paginagrote advertentie in de Brabantse editie van het magazine van de KBO. De KBO heeft 125.000 leden in Brabant. De advertentie komt in de edities van juni en september.
Inzet Limburgse campagne
  • Tv-spots van 30 seconde op L1 in september en oktober (week 36 - 40). De spots worden ongeveer 4 keer per avond op diverse tijdstippen uitgezonden, rekening houdend met de doelgroep. Vanwege de resultaten uit 2022, is gekozen om de video's van Pierre en Carina opnieuw in te zetten. 
  • Een paginagrote advertentie in de Limburgse editie van het magazine van de KBO. De KBO heeft 35.000 leden in Limburg. De advertentie zal in het najaar verschijnen, in de editie van oktober.
Inzet Brabantse én Limburgs campagne
  • Een redactioneel artikel in het KBO-magazine van september. Het KBO-magazine komt uit in 4 provincies: een editie voor Brabant, een editie voor Limburg en een gedeelde editie voor Gelderland en Overijssel. Nog meer promotie dus. 

Er wordt hard gewerkt aan een KBO-toolkit voor bibliotheken. Zij kunnen hiermee hun eigen KBO-afdeling benaderen. Hierover later meer. 

Advertentie voor KBO Magazine