Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Landelijke impactcommunity van start

Nieuwsbericht
Vergelijken
25 oktober 2021
Onlangs vond de aftrap van de landelijke impactcommunity plaats. De community sluit aan bij de leergang Impactmanagement van de KB, waarin bibliotheekprofessionals worden geholpen meer impactgericht te werken en te communiceren. Om deelnemers van de leergang blijvend van elkaar te laten leren, is nu een impactcommunity in het leven geroepen. Daartoe zijn ook twee communitymanagers aangesteld.
Inhoudsblokken

Ondersteuning bij implementatie

Nadat deelnemers de leergang hebben gevolgd, is het aan henzelf om de opgedane kennis en vaardigheden in te zetten in de eigen organisatie. De impactcommunity ondersteunt daarbij, in de vorm van een online platform, intervisiebijeenkomsten, workshops en inspiratiesessies.

Impact

Kennisdeling

‘Het uitgangspunt is dat we bibliotheken helpen om op eigen kracht impactmanagement in de praktijk te brengen,’ legt Marjolein Oomes, kennisadviseur bij de KB en initiator van de leergang en de community, uit. ‘Daartoe stellen we de beschikbare kennis en expertise op dit vlak die in de sector aanwezig is zo breed mogelijk beschikbaar. Waar mogelijk en nodig betrekken we experts en partners van buiten de bibliotheeksector, bijvoorbeeld voor het geven van workshops. Daarbij is het doel om de kennisbasis binnen de sector uit te bouwen en continu up-to-date te houden. We trekken hierin samen op met Probiblio en Rijnbrink, die in hun werkgebied ook bezig zijn met het thema impactmanagement.’

Communitymanagers

Communitymanagers Daniëlle Plantenga en Jeske Boemaars zullen zich de komende maanden inzetten om de impactcommunity in te richten en te onderhouden en diverse bijeenkomsten te organiseren. Plantenga is strategisch marketeer bij de Bibliotheek Kennemerwaard en docent marketing en economie. Zij volgde de vierde leergang Impactmanagement. Boemaars is manager marketing en projecten bij de Bibliotheek Midden-Brabant en was deelnemer aan de derde leergang.

Doelgroep

De community is bedoeld voor iedereen die aan de slag wil met impactmanagement, van geïnteresseerde starter tot getrainde impactmanager. Om het programma goed te laten aansluiten bij het kennisniveau van deelnemers, wordt bij sommige sessies onderscheid gemaakt naar gewenst niveau van kennis en ervaring. Zo is er voor ieder wat wils.

Eerste sessies

In november start de impactcommunity met de eerste inspiratie- en werksessies. Zo nemen Christian Ulrich Lauersen en Isabella Gothen van de Roskilde Bibliotheek uit Denemarken de groep mee in de achtergrond en toepassing van het Deense Impact Compass. In een andere sessie vertelt Probiblio over het thema digitale inclusie aan de hand van een reeds ontwikkelde Theory of Change, inclusief concrete tips en aanbevelingen. De data en details van deze en andere bijeenkomsten zijn binnenkort te vinden op Biebtobieb.

Deelnemen

Deelnemers aan de leergang worden automatisch lid van de impactcommunity. Zij zijn al uitgenodigd via de mail en Biebtobieb. Daar vind je naast documenten, links en video’s ook de data en inschrijfmogelijkheid voor de sessies. Wil jij ook aansluiten? Log dan in op www.biebtobieb.nl en meld je aan voor de groep ‘Impact’. Lukt dit niet? Stuur dan een e-mail naar een van de twee communitymanagers, zodat zij je verder kunnen helpen.