Leer mij ze kennen: goed bekeken én gewaardeerd

11 mei 2021
De sessies in de maand van de educatieve programma's zijn goed bezocht. En naar tevredenheid: de deelnemers gaven het festival gemiddeld een 7,75. Er waren complimenten en ook verbeterpunten. De talks kun je terugkijken, voor de workshops geldt dat niet.

Er waren in totaal 50 sessies, met 103 sprekers. Maar liefst 1.170 deelnemers hadden zich aangemeld, samen goed voor 3.680 live views. 115 van hen vulden de vragenlijst in, met als rapportcijfer een 7,75.

Kick-off

Leer mij ze kennen, animatietekening gezichten

De plenaire kick-off kreeg veel complimenten, variërend van 'programma zat goed in elkaar', 'een hele leuke, energieke bijeenkomst' tot 'leuke dames als ambassadeurs'.

Er waren ook verbeterpunten. Sommige deelnemers vonden de kick-off wat lang, en niet iedereen haalde er voldoende nieuwe dingen uit.
Men vroeg ook om de filmpjes van taalambassadeurs Coby en Dicky als promotiefilmpjes. Die zijn beschikbaar:

Coby en Dicky leerden computeren in de bibliotheek

1. 'Ik ben zo blij dat ik dit kan'
  2. 'Ik kan het nu lekker zelf'
  3. 'Stap ook over de drempel'

Deelsessies

Afhankelijk van ieders achtergrond en rol in de bibliotheek of het taalhuis brachten de deelsessies meer of minder nieuws. Veel sessies werden gewaardeerd met reacties als 'interessant', 'leerzaam' of 'eye opener'.

Deelnemers vonden de sessies een toegankelijke manier om kennis op te doen en kennis te maken met de partners die de programma's aanbieden.

De variatie werd ruim voldoende beoordeeld. Wel was het lastig om alle gekozen sessies te volgen. Soms vielen ze samen met een andere gekozen sessie of waren workshops vol. Niet altijd sloot de sessie helemaal aan op de verwachting. Dat vraagt nog iets meer aandacht voor de omschrijving in het programma, zowel qua inhoud als doelgroep. Verder is een suggestie om vooraf inschrijven voor sessies mogelijk te maken.

Online

De manier waarop het festival online plaatsvond, werd goed gewaardeerd. Vooral omdat hiermee de drempel veel lager was om sessies te volgen en daarmee het bereik, ook onder vrijwilligers, groot was.

Men vond het fijn om gekozen sessies tussen ander werk door te kunnen plannen. Verder was het makkelijk om van de ene sessie naar de andere te gaan. En het is handig om sessies te kunnen terugkijken. Met reacties als 'goed om erin te houden', 'laagdrempelig' en 'een goede manier om veranderingen en vernieuwingen mee te krijgen' blijven online sessies zeker het overwegen waard. En er kwamen mooie suggesties voor onderwerpen voor een volgende editie die we hierin kunnen meenemen. Dank daarvoor!

Verbeterpunten zaten in de techniek. In de meeste gevallen kon de helpdesk snel helpen. Ook het filmpje hoe je aan te melden bij sessies heeft hierbij geholpen.

Trefpunt leermiddelen

Ook werd het Trefpunt leermiddelen geïntroduceerd met een eerste opzet. De eerste versie hiervan komt naar verwachting in juni 2021 op Bnetwerk beschikbaar. Het biedt een overzicht van programma's voor de doelgroepen Basisvaardigheden. Bibliotheken en taalhuizen kunnen hierin op allerlei manieren zoeken: op thema, niveau, subgroep, betaald/gratis, waardering enzovoort. Dat laatste is mogelijk omdat gebruikers (medewerkers en vrijwilligers) ook een waardering kunnen meegeven.

De eerste versie wordt later aangevuld met extra opties, zoals een forum waarin gebruikers ervaringen kunnen delen.

Alle landelijk ingekochte programma's vind je er straks, plus een ruime sortering andere relevante programma's.