Vanaf 1 juli zijn de materialen verkrijgbaar via www.nt1.nl, de webwinkel van Boom uitgevers.
Op de website van Stichting Lezen en Schrijven vind je een stappenplan dat het bestelproces in beeld brengt.
Verder vind je er alvast een lijst met de belangrijkste prijzen.
Lees het volledige nieuwsbericht op de site van Stichting Lezen en Schrijven.
Waarom
In 2019 besloot het Rijk de aanpak van laaggeletterdheid te decentraliseren richting gemeenten. Voor Stichting Lezen en Schrijven betekende dit een nieuwe rol als onafhankelijk adviseur van gemeenten. Het kosteloos aanbieden van deze materialen past niet bij de onafhankelijkheid van deze rol. Lezen en Schrijven ontvangt geen subsidie meer voor de materialen en kan daardoor de lesmaterialen niet langer kosteloos verspreiden.
Omdat deze lesmaterialen een belangrijke rol spelen in de aanpak van laaggeletterdheid, heeft Lezen en Schrijven zich ingespannen om de materialen toch beschikbaar te houden. Na consultatie met alle belanghebbenden is een samenwerking met een uitgever de beste vorm gebleken. Na een Europese aanbesteding is de keuze op Boom Uitgevers gevallen.
Geen bestellingen mogelijk tussen 1 juni en 1 juli
Om de overgang goed te kunnen organiseren, is de bestelportal van Stichting Lezen en Schrijven in juni gesloten. Dat betekent dat je tussen 1 juni en 1 juli geen materiaal kunt bestellen.
Q&A
- Hoe lang is de levertijd van Boom Uitgevers?
-
Boom Uitgevers hanteert een levertijd van 2 à 5 werkdagen. Dat is veel sneller dan de eerdere levertijd.
- Blijft de vorm van alle materialen hetzelfde?
-
Eén van de manieren om kosten te reduceren is om de materialen in een andere vorm aan te bieden. Voor verschillende mappen is afgesproken dat de vorm verandert. Zo levert Boom géén map meer, maar alleen de inhoud. Ook tabbladen vervallen, omdat deze erg duur zijn in productie. Bij de (Succes!)-boekjes wordt gekeken naar bundeling van titels per onderwerp of niveau. Dit maakt de logistiek veel voordeliger.
- Vergoeding?
-
Met de beleidsveranderingen en de decentralisatie van aanpak van laaggeletterdheid, is het aan gemeenten om te bezien of en hoe zij kosten vergoeden. Daarom is het aan te bevelen om hierover met jouw gemeente(n) in gesprek te gaan.