Netwerk Mediawijsheid lanceert isdatechtzo.nl

5 februari 2021
Vandaag lanceert Netwerk Mediawijsheid de website isdatechtzo.nl. Hiermee wil zij de kennis over nepnieuws vergroten. Op deze website vinden bezoekers - laagdrempelig - handige tips om zelf uit te zoeken of informatie te vertrouwen is.

Desinformatie en nepnieuws kunnen een enorme impact hebben op de samenleving. Dat zien we in andere landen, maar ook in Nederland zijn de gevolgen zichtbaar. Denk aan de snelle verspreiding van complottheorieën over het coronavirus of 5G. Uit recent onderzoek van Netwerk Mediawijsheid onder de Nederlandse bevolking blijkt dat bijna 7 op de 10 mensen zich zorgen maken over nepnieuws. Waaronder mogelijk ook jij, je collega’s en/of je doelgroep(en).

Isdatechtzo.nl, schermafbeelding homepage

Video's en animaties

Met video’s en animaties wordt uitgelegd hoe nepnieuws werkt en hoe het wordt verspreid. Denk bijvoorbeeld aan de werking van algoritmes op sociale media en het gebruik van deepfake. De website is ontwikkeld in samenwerking met Beeld & Geluid Den Haag en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. Na de lancering wordt de website regelmatig uitgebreid met factchecks en aanvullende informatie.

Meedoen

Omdat ook bibliotheken zich hard maken voor mediawijsheid in Nederland, vraagt Netwerk Mediawijsheid om jouw hulp. Samen bereiken we nog meer. Besteed daarom vanaf vandaag aandacht aan de lancering van isdatechtzo.nl! Dat kan op verschillende manieren. Je kunt hiervoor een toolkit gebruiken.

Toolkit

De toolkit bevat:

• Campagnebeelden en teksten voor sociale media-berichten
  • Een nieuwsbericht voor je website, nieuwsbrief of mailings
  • De animatie ‘Wat is nepnieuws’, te gebruiken op sociale media
  • Het persbericht over de lancering dat vandaag wordt verstuurd
  • Het volledige rapport van het onderzoek dat Netwerk Mediawijsheid heeft laten uitvoeren over nepnieuws in Nederland

Heb je vragen of specifieke verzoeken? Laat het weten aan Netwerk Mediawijsheid.