Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Nieuw: Klik & Tik. Veilig online

8 oktober 2020
Vrijdag 9 oktober geeft Raymond Knops, staatssecretaris BZK en verantwoordelijk voor de digitale inclusie het startsein voor het nieuwe programma 'Klik & Tik. Veilig online' van Oefenen.nl.
Inhoudsblokken

Sinds 2019 is internetfraude sterk toegenomen. Internetcriminelen gebruiken e-mail, sms, WhatsApp, Messenger, Marktplaats en Twitter voor het versturen van valse berichten.
Veel mensen letten onvoldoende op veiligheid. Ze zijn niet alert genoeg op phishing, werken met onveilige instellingen of weten niet wat te doen bij calamiteiten. Daarom heeft Oefenen.nl de reeks Klik & Tik-programma’s uitgebreid met een zesde programma: 'Klik & Tik. Veilig online'.

Afbeelding
Twee internetcriminelen kijken over de schouder van een laptopgebruiker
Body

7 Gouden Regels

In dit programma leren deelnemers de "7 Gouden Regels" voor veilig internetten in herkenbare situaties. Hoe je (on)veilige websites herkent, sterke wachtwoorden kiest en waar je op moet letten als je online betaalt, welke links je kunt vertrouwen, hoe je veilig omgaat met wifi, hoe je veilig gegevens deelt, WhatsAppen, internetbankieren op je telefoon en wat je moet doen als je gehackt wordt. Bekijk het programma.

Voor wie is het?

Het programma is ontwikkeld voor (jong) volwassenen die al wel de weg weten op internet, maar onzeker zijn of ze dat op een veilige manier doen. Het gaat vooral over bewustwording en vertrouwen krijgen.

Werkboek

Naast het online programma is er ook het werkboek Strips en tips om veiliger te internetten. Dit biedt strips, uitleg, tips en vragen over hoe je veiliger kunt internetten. Deelnemers kunnen het werkboek gebruiken bij de online oefeningen. En het boek is ook los te gebruiken. Het werkboek is gemaakt met fotostrips.nl.
Bekijk hier het inkijkexemplaar en bestel het werkboek via uitgeverij Eenvoudig Communiceren.

Nieuwe promotiematerialen

In de portal Landelijke huisstijl vind je in de Toolkit Klik & Tik nieuwe communicatie-uitingen die verwijzen naar het thema veilig internetten, zoals flyers, posters, banners en narrowcasting. 

Wil je de promo vast bekijken? Foto’s, het logo of voorbeeldtekst gebruiken? Op de website van Oefenen.nl kun je een toolkit downloaden.