Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Nieuwe ontwikkelingen Datawarehouse

Nieuwsbericht
Vergelijken
17 november 2021
De afgelopen jaren heeft het Datawarehouseteam van de KB ervoor gezorgd dat alle openbare bibliotheken van Nederland op het Datawarehouse aangesloten zijn. Daarnaast heeft het team samen met bibliotheken gewerkt aan een aantal mooie projecten, zoals de recommenderfunctie voor What's Next van Bibliotheek Eindhoven.
Inhoudsblokken

What’s Next in Eindhoven (en Waalre)

We zijn er trots op dat de recommender-api, gebouwd in samenwerking met Bibliotheek Eindhoven, met succes in gebruik is genomen. De recommender-api wordt gebruikt voor het What’s Next-systeem van de bibliotheek, waarmee een lener een boek kan scannen om te zien welke andere titels de lezers van die titel ook lazen. Zo wordt de drempel naar het volgende boek (in welk format dan ook) weer een stapje verlaagd.

vrouw achter laptop met statistiek

Sinds 14 oktober is dit systeem ook aanwezig in het Huis van Waalre, die daar een prachtige demonstratie van hebben verfilmd: What’s next demo

Achter de eenvoud van dit systeem gaat een ingewikkeld en bijzonder leerzaam traject schuil. Denk aan een periode van ongeveer twee jaar bouwen, testen en verbeteren door het DWH-team, Sogeti en Bibliotheek Eindhoven. Maar dat is nou juist de kunst: iets neerzetten dat lijkt alsof het de eenvoud zelve is.

Mapping tool 2.0

Het Datawarehouse (DWH) ontvangt data van bibliotheken over abonnement, materiaal, klant, uitlening en transactie. Om deze data op een goede eenduidige manier op te kunnen nemen, is er een mapping tool ontwikkeld.

De bibliotheken en POI’s gebruiken deze mapping tool om de data aan te leveren aan het DWH. Door deze tool kunnen ze zelf besluiten welke KB-code hoort bij hun abonnementsoort, materiaalsoort, etc. Deze gestandaardiseerde aanleveringsmethode zorgt ervoor dat we cijfers eenduidig kunnen rapporteren voor de Wsob, onderzoek en, niet in de laatste plaats, voor de bibliotheken zelf.

De mapping tool is sterk verouderd en daarom zijn we een jaar geleden gestart met het ontwerpen en maken van een nieuwe tool. Samen met enkele bibliotheken is gekeken naar hoe de mapping tool intuïtiever en beter gemaakt kan worden.

De mappingtool 2.0 is nog volop in ontwikkeling, maar we hopen begin 2022 de nieuwe mapping tool aan jullie te kunnen presenteren.

Volg de groep Datawarehouse op MetdeKB

 Er bestaat nu de mogelijkheid om een verzoek, vraag of idee in te dienen. Dat kan via de groep Datawarehouse op MetdeKB (inlog vereist, alleen voor bibliotheek- en POI-medewerkers). Daar vind je ook een FAQ die steeds wordt aangevuld. Het Datawarehouseteam werkt hard aan de ontwikkeling van nieuwe tools en dashboards die de dienstverlening van de bibliotheken in Nederland kunnen verbeteren.