Ondersteuning bij donorregistratie: stand van zaken

10 februari 2021
Begin maart start een nieuwe campagne van het ministerie van VWS op tv, radio en op social. Deze moet ook de laatste mensen ervan overtuigen hun eigen keuze in te vullen in het register. De campagne zal vooral ingaan op wat het betekent voor nabestaanden als je met 'geen bezwaar' in het Donorregister staat.

Je zou het door corona bijna vergeten. Maar de aanschrijving om je keuze in te vullen in het donorregister is in volle gang. De verwachting is dat na afloop van de campagne in de zomer van 2021, 70 procent van de mensen zijn keuze heeft vastgelegd. Een mooi resultaat. De overige 30 procent van de bevolking is of wordt dan opgenomen in het Donorregister met 'geen bezwaar'.Deze maand worden er nog aanschrijvings- en herinneringsbrieven gestuurd aan de laatste postcodegebieden.

Portret Chun

Tegen de zomer gaan dan de laatste bevestigingsbrieven in die regio's eruit. Na nog een veegactie staan alle mensen in Nederland vanaf begin augustus 2021 in het Donorregister. Met hun eigen keuze of - als zij die niet hebben vastgelegd - met de vermelding 'geen bezwaar'.  Belangrijk om te onthouden is dat deze keuze altijd gewijzigd kan worden, zo vaak men wil. Je kunt burgers hiermee blijven ondersteunen bijvoorbeeld vanuit het IDO.

Vervolg

Vanaf de zomer van 2021 ontvangen alle jongeren net voordat ze 18 worden een brief over donorregistratie. Nieuwkomers die 3 jaar in Nederland verblijven, krijgen ook zo’n brief vanaf begin 2023. Hierin wordt verwezen naar de bibliotheek, voor als zij vragen hebben. Dus ook in de periode na de campagne kun je nog vragen verwachten van mensen die pas dan een brief ontvangen.

Vormen van ondersteuning in coronatijd

Veel van de ondersteuning die bibliotheken hadden gepland, kon vanwege sluiting niet doorgaan of heeft in een aangepaste vorm plaatsgevonden. Een aantal bibliotheken heeft de ondersteuning bij donorregistratie ondanks de coronamaatregelen in de lucht kunnen houden. Ben je nog op zoek naar inspiratie? Zie deze voorbeelden:

1. Bibliotheek Veluwezoom, zie ook bericht op de Gelderlander
    2. Bibliotheek Hoorn