Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Onvoldoende diversiteit en inclusie in Nederlands boekenaanbod

Nieuwsbericht
Vergelijken
23 februari 2022
De diversiteit van de Nederlandse bevolking wordt momenteel niet voldoende weergegeven in het Nederlandse boekenaanbod. Boeken tonen onvoldoende verschillen in gender, seksuele oriëntaties en culturele en etnische achtergronden. Dat blijkt uit de 57e meting van het GfK-SMB-kwartaalonderzoek, dat deze keer aandacht besteedt aan diversiteit in het boekenvak.
Inhoudsblokken
Kinderen lezen boek

Boekenaanbod niet divers genoeg

Onderzoeksbureau GfK heeft biculturele Nederlanders, LHBTI’ers en een algemene controlegroep ondervraagd over hun lees-, koop- en leengedrag en hun kijk op diversiteit in het boekenaanbod. Biculturele en LHBTI-lezers geven aan waarde te hechten aan erkenning in het Nederlandse boekenaanbod. Over hun vertegenwoordiging in het huidige boekenaanbod zijn deze lezers echter minder tevreden dan de controlegroep.

Diversiteit in kinderboeken

Twee derde van de respondenten vindt het belangrijk dat kinderen kunnen leren over andere mensen en onbekende situaties en dat zij zich in een boek kunnen herkennen. Dit gevoel leeft iets sterker onder de biculturele Nederlanders (78%) en LHBTI’ers (79%). Over de representatie van verschillende groepen in het huidige kinderboekenaanbod is het merendeel van de Nederlanders tevreden. LHBTI’ers zijn minder positief: ongeveer een op de vijf LHBTI’ers vindt het aanbod over diverse seksuele voorkeuren en genderidentiteiten onvoldoende.

Meer non-fictie

De populairste genres onder alle onderzochte groepen Nederlanders zijn spannende fictie, waargebeurde verhalen en literaire romans. Biculturele Nederlanders en LHBTI’s lezen relatief vaak non-fictie. Biculturele Nederlanders lezen daarnaast vaker dan gemiddeld literatuur en kookboeken.

Over dit onderzoek

Lees hier het volledige onderzoek. In aanvulling op deze consumentenmeting door GfK heeft KVB Boekwerk een verkennend onderzoek uitgevoerd naar hoe het boekenvak staat tegenover diversiteit en inclusie. Daartoe is auteurs, vertalers, uitgevers en boekhandels gevraagd in hoeverre zij in hun werk aandacht besteden aan diversiteit en inclusie. Daarnaast is een lijst opgesteld van initiatieven binnen de sector die zich bezighouden met dit onderwerp. Het onderzoek Diversiteit en inclusie in de boekenmarkt is hier te vinden.