Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Open een bloeddrukmeetpunt in jouw bibliotheek

Nieuwsbericht
Vergelijken
4 maart 2022
Vorige maand riepen Hartstichting en KB bibliotheken op om mee te doen aan de Mei Meet Maand. Veel bibliotheken hebben interesse om een bloeddrukmeetpunt in te richten. Maar liefst 128 vestigingen van 94 organisaties doen definitief mee. De Hartstichting heeft aangegeven dat zij inmiddels op het maximumaantal meetpunten zit; aanmelden is daarom niet meer mogelijk.
Inhoudsblokken
Zitje met 2 stoelen en banier Meet hier je bloeddruk

Mensen kunnen de hele maand mei op openbare plekken in Nederland gratis onder begeleiding hun bloeddruk meten. De Hartstichting roept bibliotheken op om samen met hen een meetpunt in te richten. De Hartstichting neemt je het meeste werk uit handen: meetmaterialen, begeleiding en aankleding van het meetpunt worden verzorgd.

Een mooie gelegenheid om de bibliotheek te profileren rond positieve gezondheid én nieuwe mensen te bereiken. Mét een kans om hen te informeren over ander aanbod, zoals digi­vaardig­heids­cursussen, het IDO of DigiVitaler. Bedenk dan ook hoe je mensen kunt attenderen op wat jullie verder bieden, zoals een programmaboekje, inloopspreekuur, informatiebijeenkomst en dergelijke.

Ook kun je deze actie benutten om met nieuwe, lokale (zorg)partners in contact te komen.

De Hartstichting heeft de intentie om deze actie de komende jaren te herhalen.

Meedoen

De bibliotheek stelt ruimte beschikbaar voor het meetpunt, het liefst een rustige, maar zichtbare plek. De Hartstichting zorgt voor bloeddrukmeters en materialen om de ruimte in te richten. Ook zijn er getrainde uitzendkrachten en vrijwilligers die de metingen begeleiden. Ken je vrijwilligers die hieraan mee willen doen? Dan kun je hen verwijzen naar Manpower, een van de 2 uitzendbureaus die de werving verzorgen. Zie de Hartstichting-pagina op Manpower.nl.
Zelf zorg je voor lokale publiciteit. Je ontvangt voorlichtingsmaterialen voor bezoekers. De nadruk ligt op mensen van 40 tot 60 jaar, maar anderen zijn ook welkom.

Het publiek kan in mei op de website van de Hartstichting op postcode een meetpunt dichtbij vinden, zoals thuiszorgwinkels, Etos en Intersport. Deelnemende bibliotheken worden hierin uiteraard ook opgenomen.
Klik voor meer informatie over de Mei Meet Maand

Toolkit

Actief communiceren is belangrijk, zowel offline als online, om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Hiervoor heeft de Hartstichting ontwikkeld:

  • Een persbericht voor de lokale media
  • Een basistekst voor op jullie website en/of nieuwsbrief
  • Een aantal standaardberichten voor social media

Je kunt de berichten uiteraard aanpassen; het verzoek is wel om de algemene tekst van de Hartstichting ongewijzigd te laten.
Ook stelt de Hartstichting beeldmateriaal beschikbaar. Graag met bronvermelding gebruiken.
Let op: je ontvangt deze materialen via de Hartstichting nadat je jouw bibliotheek hebt aangemeld.

Voorwaarden

Voorwaarde is dat je aan alle 10 meetdagen meedoet. Die zijn op donderdag, vrijdag en zaterdag. Donderdag 5 mei (Bevrijdingsdag) en 26 mei (Hemelvaartsdag) zijn geen meetdagen.

Het meetpunt is voor bezoekers bereikbaar van 11.00 tot 17.00 uur. Heeft jouw locatie op zaterdag andere openingstijden? Dan gelden deze tijden ook voor het meetpunt. Het meetpunt moet op die zaterdag minimaal 3 uur open zijn.

Tijdens zelfbedieningsuren moet er iemand van de bibliotheek aanspreekbaar zijn voor de meetpunt-vrijwilligers.

Ervaringen

1,2 miljoen mensen in Nederland hebben een hoge bloeddruk zonder dit zelf te weten. Een hoge bloeddruk voel je vaak niet, maar verhoogt wel de kans op een hartinfarct of beroerte. Vanaf je veertigste stijgt de kans op een hoge bloeddruk. Daarom is de Hartstichting in 2019 gestart met campagnes om mensen hiervan bewust te maken, in 2019 ondersteund door openbare meetpunten. Ook toen deden bibliotheken op zo'n 50 locaties mee, en daarnaast ook supermarkten en thuiszorgwinkels. Vanwege corona was er de afgelopen 2 jaren minder mogelijk.

Bekijk het filmpje waarin onder anderen Roxanne van Acker van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland vertelt over de ervaring met een bloeddrukmeetpunt op hun locatie.

Dit jaar streeft de Hartstichting ernaar om weer meer mensen te bereiken. De begeleiders van de meetpunten instrueren de bezoekers hoe zij zelf hun bloeddruk kunnen meten. Dit kan op voldoende afstand.

Meer informatie

Lees meer over de meetpunten en hoe jouw bibliotheek kan deelnemen op de website van de Hartstichting. Vanwege de grote belangstelling is aanmelden niet meer mogelijk.