Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Opnieuw gezocht: versterking bij onderhoud collectiepagina's in de WaaS

Nieuwsbericht
Vergelijken
20 september 2022
Houd je van lezen en wil je graag bibliotheekleden inspireren en stimuleren om (meer) boeken te lenen bij de Bibliotheek? Kun je helpen met het aanleveren van leestips en/of het vullen van collectieblueprints in de WaaS? Kom dan het KB/OB-redactieteam versterken.
Inhoudsblokken

Sinds begin 2019 gebruiken bibliotheken met een WaaS-website zogenoemde collectieblueprints voor het uitlichten en promoten van hun fysieke én de landelijke digitale collectie op hun website. Deze collectieblueprints zijn ontwikkeld in het samenwerkingsproject “Haal meer uit de WaaS”.

Afbeelding
Samengestelde foto. Op de foto drie webpagina's met leestips.

We onderscheiden 16 fictie- en non-fictiegenres waarvoor elke 6 weken leestips (parels uit onze collectie) worden gepresenteerd. Een gemixt redactieteam van KB- en OB-medewerkers is sinds mei 2019 verantwoordelijk voor de inhoud van deze pagina’s. Wij zoeken voor 2022 nog versterking van dit team voor de genres Hobby, Sport en Geschiedenis.

Wie zoeken we?

OB- of POI-medewerkers die hun kennis van de collectie willen inzetten bij het promoten van de collectie via leestips op bibliotheekwebsites in Nederland. Met deze leestips worden gebruikers geïnspireerd bij het vinden van hun volgende fysieke of digitale boek en gestimuleerd om (meer) boeken te lenen bij de Bibliotheek. Heb je affiniteit met een bepaald genre of heb je een specifiek specialisme in collectioneren? Dan zijn we op zoek naar jou!

Wat ga je doen?

 1. Je adopteert één genrepagina en selecteert eens in de 6 weken min. 12 en max. 25 geschikte titels voor het actualiseren van de etalages ‘nieuwe boeken’, ‘boekentips van onze redactie’ en ‘boek van de maand’ en voert deze in de WaaS in.
 2. Of je selecteert eens in de 6 weken 12 – 25 nieuwe titels voor een bepaalde genrepagina. Een ander redactielid voert deze in de WaaS in.
 3. Of je ondersteunt door het eens in de 6 weken invoeren van aangeleverde nieuwe titels in de WaaS voor een bepaalde genrepagina.

Motto: vele handen uit het OB-netwerk maken licht werk én realiseren waarde en impact op onze gebruikers.

Tijdsinvestering

Elke 6 weken lever je relevante titels van boeken die zoveel mogelijk openbare bibliotheken in hun collectie hebben. Dit controleer je via een zoekactie in de Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC).

Investering per 6 weken en per genrepagina:

 • ongeveer 2 uur voor het zoeken van min. 12 en max. 25 geschikte titels
 • ongeveer 3-4 uur als je daarbij ook een genrepagina in de WaaS beheert door elke 6 weken de nieuwe titels in te voeren
 • ongeveer 1 uur als je de nieuwe titels alleen invoert in een genrepagina in de WaaS

Wat levert het je op?

 1. Concrete impact: met jouw leestips help je bibliotheekleden aan hun volgende boek. 

  De collectieblueprints zijn in de periode van maart tot en met december 2021, gemeten over alle bibliotheekwebsites, al ruim 1,7 miljoen keer bezocht. Daarnaast heeft recent onderzoek via de uitleencijfers in het Datawarehouse aangetoond dat uitgelichte titels op de genrepagina’s méér zijn uitgeleend dan de periode vóórdat ze uitgelicht werden.
   

 2. Een goed gevoel en persoonlijke inspiratie.

  Een groot online podium (nu 85 bibliotheekwebsites) waarop jouw kennis, ervaring en enthousiasme over specifieke titels in onze collectie worden gepubliceerd.

  “Ik vind het een eer om als contentbeheerder mijn liefde voor boeken met bibliotheekleden uit heel Nederland te mogen delen. Het redactiewerk geeft een extra dimensie aan mijn bibliotheekwerk, maar motiveert mij ook om meer en andere boeken te lezen. Zo leiden de boekentips ook voor mezelf tot verrassende vondsten en nieuwe favorieten!”

  aldus Mandy Admiraal van Bibliotheek Utrecht, die onlangs het contentbeheer van de genrepagina Romantiek heeft overgenomen.

Wie zitten er in de redactie?

Op dit moment bestaat de redactie uit 19 collega’s van 12 bibliotheken en 2 POI’s en van de KB. Wil je weten wie en wat hen motiveert om dit werk te doen? Bekijk dan dit overzicht op MetdeKB.

Heb je interesse of vragen?

Bekijk dit filmpje met uitleg en/of neem contact met ons op via accountmanagement@kb.nl.

Verder verspreiden van deze oproep wordt zeer gewaardeerd!