De komende maanden gaan deze bibliotheken onderzoeken of en hoe zij jongeren vanaf 15 jaar kunnen helpen met de digitale overheid. Wat is een effectieve aanpak om jongeren te bereiken en op de hoogte te brengen van de IDO-dienstverlening voor jongeren? Welke kanalen werken het beste?
Hoe kunnen Doe je digiding! en de content uit Digidingen-desk worden ingezet? En in hoeverre kunnen partners die jongeren ondersteunen een rol spelen?
Mooie mix
De geselecteerde bibliotheken vormen een mooie mix van benaderingen en invalshoeken. De komende weken werken zij de motivaties uit in projectplannen. Om vast een idee te geven, is dit een kleine selectie uit de ideeën:
- een jongerenpanel inrichten
- dienstverlening via WhatsApp aanbieden
- pop-up Informatiepunten organiseren
- jongeren een IDO-jongerenspreekuur laten bemensen
- een integrale benadering van jongeren die niet via thuis of school ondersteund worden
- samenwerking met McDonalds
Kennisdeling
De eerste kennismakingsgesprekken tussen KB, Stichting Digisterker, SPN en de geselecteerde bibliotheken zijn inmiddels geweest. Begin november maken de bibliotheken ook kennis met elkaar en presenteren ze hun concrete plannen. Uitwisseling, kennisdelen en van elkaars ervaringen leren staan centraal tijdens de pilot. De bibliotheken zullen dan ook regelmatig (online) bij elkaar komen. Ook wordt een Biebtobieb-groep ingericht om ervaringen te kunnen delen.
De voortgang van de pilots zullen we op Bnetwerk publiceren. Halverwege 2022 worden de resultaten formeel gedeeld met het netwerk.