Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Programma bekend van het Nationale Bibliotheekcongres

Nieuwsbericht
Vergelijken
9 november 2021
Het programma is bekend en aanmelden is mogelijk voor de werkconferenties die plaatsvinden in december. We gaan verder aan de slag met het thema Digitaal Burgerschap én we gaan leren door te doen!
Inhoudsblokken

Sinds de coronacrisis is kunnen meedoen in de digitale samenleving belangrijker dan ooit. Dat vraagt om een bewuste houding en nieuwe vaardigheden. Zodat je de kansen kunt benutten die technologische ontwikkelingen bieden, maar je ook kunt verweren tegen veiligheidsrisico’s en desinformatie.

Tijdens de editie van het Nationale Bibliotheekcongres die aan het begin van dit jaar plaatsvond, stond het thema digitaal burgerschap centraal. We hebben toen veel kennis met elkaar gedeeld. Tijdens deze nieuwe editie in december gaan we met die kennis aan de slag in de vorm van een werkconferentie. Want ook voor de bibliotheeksector geldt: je leert het beste door te doen.

Aan de slag met hoofd, handen en hart

Op 14, 15 en 16 december 2021 heten we je welkom op drie locaties, verspreid over het land, om samen met je collega's aan het werk te gaan. Met ons hoofd, maar zeker ook met onze handen, gevoed door kansrijke voorbeelden uit de sector én daarbuiten. En uiteindelijk gaat hopelijk ook je hart sneller kloppen door de inspiratie die je krijgt en de mogelijkheden die je ziet.

Data en locaties

14 december: Klokgebouw in Eindhoven

15 december: Flint in Amersfoort

16 december: De Nieuwe Kolk in Assen

Programma

Het programma op elke locatie duurt van 12.00 tot 17.00 uur, met aansluitend een drankje en een hapje. Iedereen is welkom. Voor € 125,- per persoon exclusief btw kun je je de hele middag onderdompelen in een inspirerend programma. Onder meer experts Doug Belshaw, Jim Stolze en Tamara Witschge voeden de discussie met laatste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, citizen science en desinformatie. Ook Marleen Stikker draagt weer bij aan het gesprek. Voorbeelden van binnen en buiten ons bibliotheeknetwerk inspireren jouw praktijk en allerlei opdrachten maken het programma tot een avontuur. Op de congreswebsite lees je in aanloop naar het congres meer over het programma en de sprekers.

Aanmelden

Meld je direct aan voor een van de werkconferenties.

Coronamaatregelen

De werkconferenties zullen in december plaatsvinden op locaties die ruim van opzet zijn en ook geventileerd worden. We vragen je bij binnenkomst naar de CoronaCheck-app. Vanzelfsprekend is een en ander afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen.

Volg ons via Twitter

@biebcongres

Meer informatie over digitaal burgerschap

Het digitaal vaardig maken en houden van de Nederlandse burger is een van de grootste maatschappelijke opgaven van het moment. In het dossier 'Digitaal Burgerschap', van de afdeling onderzoek van de KB, vind je diepgravende analyses, lees-, kijk- en luistertips en ideeën van belangrijke denkers op het gebied van digitaal burgerschap.

Ook is het mogelijk om de sessies (onder regie van de KB) van het Bibliotheekcongres van 19 januari terug te kijken op het KB-YouTubekanaal in een aparte afspeellijst.