Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Project GGG start laatste fase met 32 gemeenten

Nieuwsbericht
Vergelijken
7 juni 2023
Deze maand start de derde en laatste fase van het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid. 32 nieuwe gemeenten gaan 6 maanden met de gezinsaanpak aan de slag om ouders te ondersteunen die moeite hebben met taal.
Inhoudsblokken
Moeder met 2 kinderen op de bank met tablet

De gemeenten zijn: Almere, Amsterdam, De Wolden-Hoogeveen, Den Haag, Den Helder, Eindhoven, Emmen, Geldrop-Mierlo, Haaksbergen, Heerlen, Hellendoorn, Helmond, Hoorn, Krimpenerwaard, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Maastricht, Nieuwegein, Oosterhout, Ooststellingwerf, Roosendaal, Rotterdam, Sluis, Stadskanaal, Tiel, Utrechtse Heuvelrug, Waddinxveen, Wageningen en Zwolle/Kampen.

Laatste fase: informatie ophalen

Tijdens deze laatste fase van het project halen we zoveel mogelijk informatie op bij de deelnemende gemeenten. Wat werkt wel? Wat kan beter? Op basis hiervan verbeteren we het stappenplan. Zodat alle gemeenten die zelf aan de slag willen met de gezinsaanpak, gebruik kunnen maken van de nieuwste inzichten.  

3 fasen

Het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid bestaat uit 3 fasen. In de eerste fase ontwikkelden we in samenwerking met 5 gemeenten (Venlo, Haarlem, Schiedam, Harderwijk en Arnhem) het stappenplan voor gemeenten. 
In de tweede fase testten we dit stappenplan met 5 nieuwe gemeenten (Bergen (L.), Beuningen, Eemsdelta, Haarlemmermeer en Zutphen). 
Op 26 juni starten we met de uitrolfase. Dit is de laatste fase van het project. Hieraan doen maar liefst 32 gemeenten mee. De deelnemende gemeenten liggen verspreid door heel Nederland en variĆ«ren in grootte. 

Regierol gemeenten

Vanaf eind 2024 hebben gemeenten de regierol in de aanpak van laaggeletterdheid. Daaronder valt ook de gezinsaanpak. Als gemeenten nauw samenwerken met lokale organisaties zoals de bibliotheek, kunnen zij gezinnen het beste bereiken. De Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid helpt daarbij. 

Meer informatie

Lees het volledige bericht op de website van Stichting Lezen en Schrijven.