Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Ronald Giphart schrijft Nationale Voorleeslunchverhaal 2023

Nieuwsbericht
Vergelijken
31 juli 2023
Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Ronald Giphart. Dat is afgelopen zaterdag bekendgemaakt in het radioprogramma De taalstaat op NPO Radio 1. Giphart leest het verhaal op vrijdag 6 oktober, Nationale Ouderendag, zelf voor bij Omroep MAX op NPO 1 om 12.15 uur. Ook andere bekende en onbekende Nederlanders lezen die dag het verhaal voor aan ouderen in zorginstellingen en bibliotheken. Zo wil de Leescoalitie ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ouderen op Ouderendag kunnen genieten van een mooi verhaal.
Inhoudsblokken

Fotograaf: Keke Keukelaar 

De Nationale Voorleeslunch, die dit jaar voor de elfde keer plaatsvindt, laat zien dat voorlezen ook voor ouderen een prettige en verbindende activiteit kan zijn. Het voorlezen van een verhaal geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. 

De Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Sinds 2013 werken bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen door het hele land samen om op Nationale Ouderendag een Voorleeslunch voor ouderen te organiseren. Op alle deelnemende locaties wordt daarbij het Nationale Voorleeslunchverhaal voorgelezen. Tijdens eerdere edities lazen onder anderen Nico Dijkshoorn, Ruben Nicolai, Eva Jinek, Gerard Joling, Willeke Alberti en Dieuwertje Blok voor.

Over de Leescoalitie

De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen (voorzitter), KB nationale bibliotheek, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Vereniging van Openbare Bibliotheken, Nederlands Letterenfonds, Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum, de Taalunie, Stichting Lezen & Schrijven, De Schoolschrijver en De Schrijverscentrale. De Leescoalitie wil dat zo veel mogelijk mensen lezer worden, zodat zij goed kunnen functioneren in onze geletterde samenleving. Ze wordt hierin ondersteund door onder andere de Postcode Loterij.

Zie ook www.nationalevoorleeslunch.nl.