Samenwerken met ouders in de kinderopvang

Vergelijken
23 december 2021
ITTA en Biblionet Drenthe onderzochten met kinderopvangorganisaties Kinderwereld en Gans Anderz én de ouders/verzorgers hoe zij de kinderen het beste kunnen helpen bij hun taalontwikkeling. De betrokken ouders/verzorgers leven in het algemeen in een laag sociaal-economisch milieu. De ideeën van ouders/verzorgers, voorscholen en bibliotheek over (het belang van) school liggen nogal uit elkaar. Daarom is onderzocht waar ouders/verzorgers en de bibliotheek elkaar kunnen vinden. Met als doel de kinderen optimaal te ondersteunen in hun (taal)ontwikkeling. Het project heeft waardevolle instrumenten, activiteiten en artikelen opgeleverd.
Vader en dochter op de bank, praten over woordjes

Resultaten: praktische documenten

Op de website van ITTA vind je documenten voor de samenwerking met ouders/verzorgers in de kinderopvang. Die kun je ook in jouw bibliotheek inzetten voor een hoger bereik onder doelgroepen die misschien minder voor de hand liggen.

• Handleiding gesprekken voeren met ouders/verzorgers over taalontwikkeling
  • Praatplaat en gesprekskaartjes
  • Activiteitenklapper Speelplezier voor thuis
  • Formats per thema, horend bij de activiteitenklapper
  • PowerPointsheets Ouderbijeenkomst Samen voor je kind
  • Handleiding bij klapper en bijeenkomst
  • Binnenkort volgt: stappenplan met handvatten en tips voor bibliotheken
  • Praktijkvoorbeeld van projectpartner Kinderwereld
  • Aanvulling op het Handboek Hoger bereik (Lost Lemon, 2018): het artikel Het Handboek Hoger Bereik in de Praktijk.

Deze film belicht de samenwerking tussen ouders/verzorgers, kinderopvang en bibliotheek.