Taaltraining Nederlands (A0-A1) beschikbaar voor bibliotheken

16 oktober 2020
Vanwege het succes van de online trainingen van SkillsTown breiden SkillsTown en de KB hun samenwerking verder uit. Er komt een module Taaltraining Nederlands (A0-A1) voor mensen die nog (bijna) geen Nederlands spreken. De training is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor taalmaatjes die 1-op-1 willen oefenen met hun cursisten. Maar ook om in een kleine groepjes te oefenen onder leiding van een vrijwilliger of docent. Ook jouw bibliotheek kan deze module nu inzetten.

Poppetjestaal

De cursus is gebaseerd op de zogenaamde poppetjestaal waarin geen enkel geschreven woord voorkomt en die alleen gebruikmaakt van eenvoudige tekeningen. De taaltraining werd ontworpen door Kasper Boon, oud-rector van de Open Universiteit, en de aanpak werd voor het eerst uitvoerig uitgetest op een ROC bij zeer laagtaalvaardige moeders en hun dochters. Daarbij bleek direct hoe praktisch deze aanpak is voor mensen die door een familielid of bekende worden geholpen.

Taaltraining Nederlands A0-A1, intro-afbeelding met 2 pratende vrouwen
Body

Voor kwetsbaren en hun omgeving

Het doel van deze cursus is om vrijwilligers en bibliotheekmedewerkers een hulpmiddel te geven om mensen te helpen om poppetjestaal te gebruiken. Denk vooral aan kwetsbare mensen die om welke reden dan ook destijds nooit iets van de Nederlandse taal hebben geleerd en nog steeds 'opgesloten zijn' in hun eigen gemeenschap. Als zij bijvoorbeeld om gezondheidsredenen in een andere omgeving komen, kunnen ernstige problemen ontstaan.

Voor de begeleiders is een omgeving toegevoegd met praktische suggesties voor 1-op-1-lessen en aan kleine groepjes.

Demo-versie

Bekijk de demo-versie van de module: https://academieportal.nl/kb-inloopscholen
Login met: bibliotheek@poppetjestaal.nl
Wachtwoord: Welkom@2020

Aanmelden

Elke bibliotheek kan kosteloos 10 accounts aanvragen.  Wil je met jouw bibliotheek aan de slag met de Taaltraining Nederlands (A0-A1)? Stuur dan een mail aan bibliotheekstelsel@kb.nl. Je ontvangt dan de accounts om de module met deelnemers in jouw bibliotheek uit te proberen.