Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Tijdig voorbereiden op OVpay-vragen

Nieuwsbericht
Vergelijken
7 juni 2023
Op 6 juni is de landelijke campagne OVpay gestart, over een nieuwe vorm van betalen van de OV-bedrijven in Nederland. Hoewel OV-bedrijven geen IDO-partners zijn én OV-pay stap-voor-stap wordt ingevoerd, krijg je er misschien toch vragen over in het IDO. Daarom informeren we je vast over deze maatschappelijke ontwikkeling en over de pilot OVpay in Rotterdam.
Inhoudsblokken
OVpay, logo

De komende jaren wordt OVpay, het reizen met de betaalpas, creditcard en mobiel, heel geleidelijk ingevoerd in Nederland. Misschien heb je er in het nieuws al over gehoord. In de eerste fase van OVpay gaat het vooral om mensen die af en toe met het OV reizen, tweede klas en zonder korting. Er is geen verplichting en dit zal waarschijnlijk niet veel vragen opleveren. 
De OV-bedrijven hebben servicekanalen om mensen te helpen, zoals fysieke servicepunten, en online en telefonische klantenservice. Toch kunnen er ook mensen met vragen bij het IDO aankloppen. Ook omdat op 6 juni de landelijke OVpay-campagne is gestart, met onder meer een tv-commercial.  

Na de zomer wordt de OV-pas geïntroduceerd, waarmee het mogelijk wordt om met onder meer abonnementen te reizen. Vanaf dat moment gaan de OV-bedrijven andere doelgroepen overzetten naar het nieuwe OV-betalen. Dan zal naar verwachting meer ondersteuning nodig zijn om mensen hierbij te helpen.  

Pilot Rotterdam

In Rotterdam gaat daarom een pilot van start om te bezien hoe samenwerking tussen bibliotheek en OV-bedrijven vorm kan krijgen. Het gaat dan met name om hulp bij digitale vaardigheden. 
We houden je op de hoogte van de ervaringen.  

Meer informatie

Wil je je nu vast inlezen in OVpay? Kijk dan op de website OVpay.nl
Nog meer bekijken? Voor partners is er een OVpay-toolkit die je kunt downloaden