Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Toolkit landelijke webinars WvdM beschikbaar

Nieuwsbericht
Vergelijken
12 augustus 2021
Van 5 t/m 12 november vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Wil je als bibliotheek meedoen aan deze campagne, dan kun je ouders uitnodigen voor twee landelijke webinars. De toolkit voor deze webinars is nu beschikbaar.
Inhoudsblokken

 

Om bibliotheken te helpen op een gemakkelijke manier aan ouders een online activiteit aan te bieden worden twee landelijke webinars georganiseerd:

WvdM21

Webinar Samen sociaal online

9 november 2021, 20:00 uur: landelijke webinar voor ouders met kinderen in het basisonderwijs

Denise Bontje, Mediasmarties.nl, neemt ouders mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. In hoeverre is er sprake van balans? Hoe sociaal zijn sociale media eigenlijk? Waar leg je de grens voor online of offline contact en hoe praat je over media met je kind? En welke media kun je daarvoor gebruiken?

Webinar Jongeren, internet en opvoeden #hoedan?

11 november 2021, 20:00 uur: landelijke webinar voor ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs

In dit webinar neemt Jacqueline Kleijer, mediapedagoog bij Bureau Jeugd en Media, ouders in vogelvlucht mee in de uitdaging waar je als opvoeder voor staat in dit online tijdperk. ‘Wat doen ze online? Wat doet dat met hen?’ Ouders krijgen praktische inzichten en opvoedingstips die zij meteen in de praktijk kunnen toepassen over schermtijd, gamen, online seksualiteit, cyberpesten. En hoe houd je alles in balans? 

Bibliotheken kunnen meedoen door de uitnodigingen op hun website te plaatsen en ouders in hun regio uit te nodigen de webinars bij te wonen.

Toolkit landelijke webinars

Wil je als bibliotheek meedoen met deze twee landelijke webinars en ouders in jouw omgeving uitnodigen om deze webinars bij te wonen? Dan vind je in de toolkit:
- de instructie hoe je mee kunt doen
- de link naar de webinars
- kant-en-klare teksten voor de uitnodiging, de aanmelding en de bevestiging
- voorbeelden van social media berichten

Ga voor de toolkit naar de pagina Digitale Geletterdheid van de Bibliotheek op school. Onder het kopje Week van de Mediawijsheid vind je de toolkit.

Inspiratiewebinar, actiegids en blueprint

Ter voorbereiding op de Week van de Mediawijsheid organiseren Netwerk Mediawijsheid, Cubiss en de KB ook een gratis inspiratiewebinar op 23 september 2021 van 15.00 tot 16.30 uur. Het webinar is bedoeld voor bibliotheekmedewerkers die zich bezighouden met digitale geletterdheid jeugd. De aanmeldingen gaan hard en het maximum aantal deelnemers is 150, dus schrijf je snel in.

Tijdens dit webinar wordt de speciaal voor de Week van de Mediawijsheid samengestelde actiegids met je gedeeld. De actiegids is een leidraad voor bibliotheken om aan de slag te gaan met deze campagne én de bibliotheekrol voor digitale geletterdheid jeugd vorm te geven.

En daarnaast zal er ook een Week van de Mediawijsheid blueprintpagina beschikbaar komen voor bibliotheken, die aangesloten zijn op de WaaS met onder andere een nieuwe Biebboys aflevering speciaal voor de Week van de Mediawijsheid.

Alle informatie over het programma van het inspiratiewebinar, hoe je je kunt aanmelden, over de actiegids en de blueprint lees je hier.
 

De campagne Week van de Mediawijsheid is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid.