Training Bereik en ondersteunen van gezinnen: ronde 3

Vergelijken
10 februari 2022
De derde ronde is gepland van de online training Bereik en ondersteunen van gezinnen met digitale hulpmiddelen. De training is onderdeel van het project Kwaliteitsimpuls laagtaalvaardige ouders. Vanuit de subsidieregeling voor de kwaliteitsimpuls kan elke bibliotheek kosteloos aan een van de verdiepingstrajecten meedoen, waar deze training er één van is.
Moeder en dochtertje bekijken beeldscherm

Vanwege de grote belangstelling voor deze online training wordt deze extra ronde georganiseerd. Bibliotheken die zich hebben aangemeld worden verdeeld over ronde 2 en ronde 3.

Planning en tijdsinvestering

Tweede ronde: 9 en 29 maart, 9.00 tot 12.00 uur

Derde ronde: 16 maart, 13.00 tot 16.00 uur en 4 april, 9.00 tot 12.00 uur

Deelname vraagt ongeveer 12 uur per deelnemer.
Voorafgaand wordt elke bibliotheek gevraagd een intakeformulier in te vullen.

Inhoud

Voorbeeldaanpak: Bereik en ondersteunen van gezinnen met behulp van digitale hulpmiddelen

Je leert hoe jouw bibliotheek - met partner(s) - laagtaalvaardige ouders en jonge kinderen van 2 tot 6 jaar kan helpen om samen hun taal- en digitale vaardigheden te verbeteren. Ouders en kinderen gaan spelenderwijs aan de slag met educatieve (taal)apps en materialen op tablets. Zo help je gezinnen om een taalrijke thuisomgeving te scheppen. Hierdoor groeit de betrokkenheid van ouders bij de taalontwikkeling van hun kind. Bovendien vergroten ouders ook hun eigen (digi)taalvaardigheid.

De aanpak van Bibliotheek Lek & IJssel met Taal & Tablets en de aanpak van de Gelderse en Overijsselse bibliotheken met Samen Digi-TAAL zijn hierin meegenomen als voorbeeld.

Per training worden 2 online workshops georganiseerd om de kennis en ervaring van deze voorbeelden te delen en hiervan te leren.
Workshop 1 gaat in op planvorming en werken met tablets & educatieve (taal)apps.
Workshop 2 gaat over het begeleiden van gezinnen & ouderbijeenkomsten en doorverwijzing.
De workshops behandelen theorie, de belangrijkste inzichten en suggesties van bibliotheken, en interactieve werkvormen voor je eigen lokale aanpak.

• Bibliotheken die digitale hulpmiddelen gebruiken of dit willen gaan doen.
  • Advies: overweeg om als duo deel te nemen: 1 collega Educatie en 1 collega Basisvaardigheden of Taalhuis.