Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Tweede aanvraagronde SPUK-regeling geopend

Nieuwsbericht
Vergelijken
15 november 2023
De tweede aanvraagronde voor de SPUK-regeling is geopend. Gemeenten kunnen met deze regeling geld aanvragen om een bibliotheekvoorziening op te richten of een bestaande te verbeteren. Voor deze ronde is € 38,4 miljoen beschikbaar.
Inhoudsblokken

De tweede aanvraagronde loopt tot en met 15 december. Bij de eerste aanvraagronde hebben 53 gemeenten een uitkering ontvangen. Hiermee worden 15 nieuwe vestigingen opgericht en 64 verbeterd. 

Over SPUK

Op 15 mei 2023 gaf staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media het startschot voor de regeling SPUK bieb. Met deze regeling kunnen gemeenten een speciale uitkering (SPUK) aanvragen: een tegemoetkoming in de kosten om nieuwe bibliotheekvestigingen op te richten en bestaande te verbeteren of verder te ontwikkelen. 

De eerste ronde

Bij de eerste ronde voor de SPUK-regeling kregen gemeenten die nog geen eigen bibliotheekvoorziening hadden voorrang. Daarna is gekeken naar gemeenten waar de gemiddelde afstand tot een vestiging of servicepunt groot is. Tot slot ging voorrang naar gemeenten die te maken hebben met grote maatschappelijke opgaven. Denk aan inwoners met een hoog risico op onderwijsachterstand en een groot aandeel laaggeletterdheid. Voor deze aanvraagronde was er € 17,6 miljoen beschikbaar

Aanvragen

Gemeenten kunnen de financiering aanvragen bij de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I). Het formulier hiervoor staat op de site van deze dienst. Daar lees je ook meer achtergrond en vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen. 

Leeszaal in een bibliotheek.