Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Uitgelicht: DigiVitaler

Nieuwsbericht
Vergelijken
20 oktober 2021
Veel bibliotheken zijn of gaan aan de slag met informatie- en digitale vaardigheden op het gebied van zorg en gezondheid. Ben je op zoek naar een geschikt leermiddel? Bekijk dan DigiVitaler, het lesprogramma over digitale zorg.
Inhoudsblokken

Er komen steeds meer digitale mogelijkheden waarmee mensen hun eigen gezondheid monitoren en zorg regelen. Huisartsen en ziekenhuizen moedigen patiënten aan om gebruik te maken van patiëntenportalen. En huisartsen en specialisten gebruiken het videoconsult als digitaal alternatief voor de fysieke afspraak.

Een grote groep mensen heeft moeite om deze ontwikkelingen bij te benen.

DigiVitaler, logo

Bijvoorbeeld omdat ze niet goed weten waar het over gaat, bang zijn om fouten te maken of omdat ze gewoon niet weten wat ze er aan hebben en hoe ze ervan kunnen profiteren.

Klassikaal en thuis

Onder het motto ‘digitale zorg dichterbij’ helpt Stichting Digisterker mensen op weg door kennis te maken met digitale zorg en dit zelf te gebruiken. Cursisten leren klassikaal, en ook thuis, omgaan met digitale toepassingen binnen de zorg.
Via korte filmpjes en boekjes met uitleg leren zij de mogelijkheden van digitale zorg kennen. Door ermee te oefenen, leren ze het ook zelf te gebruiken en vergroten ze hun digitale zelfvertrouwen.
Het lesprogramma bestaat uit korte lessen die elk een vorm van digitale zorg behandelen. Bijvoorbeeld over Thuisarts.nl, Apotheek.nl, gezondheidsapps, het videoconsult en het patiëntenportaal van de huisarts en van het ziekenhuis.

Samenwerking

Dit aanbod biedt jouw bibliotheek bovendien kansen voor lokale en regionale samenwerking met (zorg)organisaties die hulp zoeken voor mensen met beperkte gezondheids- en digitale vaardigheden.

Bekijk DigiVitaler in het Trefpunt leermiddelen