A Programma's voor Oekraïners
Veel bibliotheken willen Oekraïense vluchtelingen helpen met aanbod rond taal, overheid, werk enzovoort. Denk ook aan de NT2-programma's die je meest gratis kunt gebruiken omdat ze voor bibliotheken zijn ingekocht. We lichten er 3 uit.
LINK
Het programma link van Boom NT2 is zeker geschikt als aanbod voor Oekraïense vluchtelingen. Cursisten leren Nederlands in een natuurlijke flow, via kleine stapjes in 20 thema's. Elk thema biedt nieuwe woorden. Met een individuele en een gezamenlijke lijn is maatwerk mogelijk.
Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen werkt al enige tijd met het Boom-programma Link.
- De gebruikers gaven hun reacties in een enquête - Klik en lees de ervaringen
-
Wat heb je al geleerd?
Ik vind het thema van de gas en elektriciteit en over de veiligheid erg belangrijk. Anderen begrijpen en dat zij ook mij begrijpen. Ik heb geleerd om de simpele vragen in het Nederlands te beantwoorden.
Wat wil je nog leren? Wil je nog verder leren met Link?
Ik wil ook de volgende thema's leren. Nederlandse cultuur en geschiedenis. Ik vind Link leuk en ik zou graag meer van Link willen leren, verras me alsjeblieft!
Wat leer je in het groepje?
Mijn groep is gezellig en mijn leraar helpt ons wanneer we dat nodig hebben. We oefenen veel met correcte uitspraak, langere zinnen en grammatica. We leerden van elkaars cultuur in het Nederlands.
Wat durf je nu?
Een Nederlandse brief lezen, Nederlands praten in de winkel, met de buren, op het werk en op de school van mijn kind.
Programmeren voor Oekraïense vluchtelingen: NetWERK
Alle bibliotheken bieden nieuwkomers taalcoaching aan. Daarnaast organiseren veel bibliotheken samen met JobOn netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden. Nu zijn dit nog losse programma’s. Het nieuwe actieprogramma NetWERK combineert taalcoaching met het thema Werk. Hiermee vinden Oekraïners sneller werk én nieuwe contacten. De bibliotheek krijgt ondersteuning van JobOn en Het Begint met Taal die het programma samen aanbieden.
Nieuwsgierig? Meld je aan voor de kennismakingssessie op 19 april. In deze sessie deelt JobOn informatie waarmee je in jouw bibliotheek eenvoudig een bijeenkomst kan opzetten voor Oekraïense vluchtelingen. De focus ligt op informeren over werken in Nederland. Hiermee kan de bibliotheek maatschappelijke impact maken en bijdragen aan hulp in de actuele crisis. Zo maak je de bibliotheek nog zichtbaarder, én bind je nieuwe vrijwilligers aan jouw organisatie.
Lees over NetWERK in BibliotheekBlad.
Taalklas
In 3 online programma's leren nieuwskomers de Nederlandse taal. Via filmpjes en liedjes leren ze vooral veel woorden uitspreken, lezen en schrijven. De woorden gaan over alledaagse onderwerpen, zoals het lichaam, vrienden en familie, eten, op school, de winkel, de dokter en vrije tijd. Deelnemers kunnen de oefenen zelfstandig doen. Deze serie bevat: Taalklas 1, Taalklas 2, Taalklas Plus en daarnaast ook Taalklas Engels. Alle delen zijn toegankelijk via Oefenen.nl.
Meer programma's geschikt voor Oekraïense vluchtelingen
-
Klik en bekijk de voor bibliotheken ingekochte en gratis programma's
-
- Link 0-A2
- Delftse methode – basiscursus (laag- en middenopgeleiden)
- Delftse methode (hoogopgeleiden)
- Taalklas Leesplankje
- Station Nederlands
- Programma basis Inburgering
- Succes! Taal
Speciaal voor ouders
Nieuws in eenvoudige taal
- Nt2TV (digitaal)
- NOS Nieuws van de week (digitaal)
-
Klik en bekijk de betaalde programma's
-
- Zelf starten met Nederlands
- Taaltalent (boek)
- Stap (boek)
- Nederlands voor zelfstudie (boek)
- Nederlands in gang (boek)
- IJsbreker+ (boek)
- Contact (digitaal)
Crisisbieb-Oekraïne om ervaringen en ideeën uit te wisselen
Wil je weten wat andere bibliotheken organiseren voor Oekraïners? Of je eigen ervaringen delen? Ga dan naar de Biebtobieb-groep Crisisbieb - Oekraïne. Daar vind je veel ideeën, variërend van links naar gratis online kinderboeken, sprookjes en verhalen in de Oekraïense taal tot taalkaarten in het Oekraïens.
B Kick-start-sessie Walk & Talk voor werkzoekenden – nieuwe trainingen voor bibliotheken
Wil je in jouw bibliotheek (weer) Walk&Talk-bijeenkomsten voor werkzoekenden organiseren? Maak dan gebruik van de Kick-start-sessie, waarin je de eerste stappen zet voor de voorbereiding. Je krijgt uitleg over het concept, ervaart hoe je deelnemers werft en welke onderwerpen geschikt zijn, en je bespreekt ideeën en ervaringen met collega-bibliotheken. Meld je ook aan.
- Danielle Schrumpf: "Ik heb altijd met heel veel plezier Walk&Talk-bijeenkomsten begeleid." - Klik en lees Danielles verhaal
-
Danielle: “Tijdens mijn vorige baan als teamleider van het NL plein bij de Bibliotheek Waterland in Purmerend hoorde het begeleiden van Walk&Talk bijeenkomsten bij mijn takenpakket. Dat heb ik met heel veel plezier gedaan. Ik vond het altijd bijzonder om te zien hoe positief de sfeer was. Deelnemers hielpen elkaar met hun ervaringen en gastsprekers vertelden enthousiast over het onderwerp. Met de Walk&Talk konden we een nieuwe doelgroep bereiken en via persoonlijke aandacht binden aan de bibliotheek.
Door corona konden bibliotheken veel minder Walk&Talk-bijeenkomsten organiseren. Dat is ontzettend jammer, omdat ik zie hoe belangrijk deze bijeenkomsten kunnen zijn tijdens je zoektocht naar werk. Voor bibliotheken is de Walk&Talk een mooi concept om combinaties te maken met de activiteiten van het Taalhuis en Programmering. Ik ga me de komende tijd dan ook inzetten om de Walk&Talks in de bibliotheek terug te laten komen.”
De Levende Sollicitatiegids (DLS) geeft trainingen aan bibliotheken die willen (her-)starten met Walk&Talk in de bieb. Dat gebeurt op de nieuwe locatie van DLS in De Stadstuin in Den Bosch.
Waarom heet het eigenlijk Walk&Talk? Waarom is het geen workshop of wandeling? Hoe bereik je werkzoekenden anno 2022? DLS legt het je uit tijdens de sessie. Deze middag boordevol informatie, inspiratie én netwerkcontacten is de start om van de Walk&Talk in jullie bibliotheek (weer) een succesvolle activiteit te maken waar je trots op bent.
De interactieve Kick-start-sessie wordt begeleid door Debbie Heijne (bedenker en oprichter van Walk&Talk) en Danielle Schrumpf (voormalig Walk&Talk-begeleider voor Bibliotheek Waterland). DLS en KB nodigen je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn op 12 mei, 31 mei of 13 september van 12.00-16.30 uur. Bekijk de uitnodiging op YouTube.
C De Slimme Nieuwslezer - gebruikersonderzoek en -reacties
Deze gratis digitale krant voor volwassenen en jongeren biedt dagelijks nieuws en schrijfoefeningen. Hiermee kunnen deelnemers oefenen met begrijpend lezen en schrijven. Aanbieder Edia hield een enquête onder de deelnemers en begeleiders. Die blijken er veel aan te hebben.
- Enkele uitspraken van deelnemers en begeleiders - Klik en lees de reacties
-
- Leuke werkvorm.
- Altijd goed voor zelfstudie, lezen en aanleren nieuwe zinnen/woorden.
- Als taalvrijwilliger vind ik het handig dat er verschillende niveaus zijn en door de korte teksten kun je meerdere oefeningen doen.
- Prima opgezet en er kan met verschillende niveaus gewerkt worden. Het gaat om actueel nieuws. Ik vind het wel jammer dat als ik met een cursist werk, we allebei verschillende vragen krijgen, dan kan ik niet controleren of het goed gaat.
- Aanvulling voor de lessen in de groepen volwassenonderwijs.
- Cursisten vinden op deze manier artikelen lezen fijn omdat ze daarmee het gevoel hebben deel uit te maken van de maatschappij en erover kunnen (mee)praten met elkaar en anderen.
- In iedere tekst zitten wel woorden die nog niet bekend zijn bij de taalvrager. Door de oefeningen tussendoor is het afwisselend. Er zou voor mij iets meer in mogen over politiek en wetenschap en wat minder over ongevallen en criminaliteit.
- Het zijn behapbare teksten, met oefeningen, en ook nog over de actualiteit. Ik ben heel dankbaar namens mijn cursisten (NT2) dat dit gratis beschikbaar is.
D Aankondiging onderzoek educatieve programma's
Binnenkort start een onderzoek naar de landelijk ingekochte educatieve programma's. Doel is om beter inzicht te krijgen in de behoeften van bibliotheken en of de programma's die de KB inkoopt, hieraan voldoen. Zo kunnen we de inkoop waar nodig verder aanscherpen en verantwoorden of het publieke geld doelmatig wordt besteed. De contactpersonen Basisvaardigheden in alle bibliotheken ontvangen de vragenlijst. Werk je mee aan de programmering rond basisvaardigheden in jouw bibliotheek en wil je de vragenlijst invullen? Dan ontvangen we graag jouw contactgegevens. Mail ze dan uiterlijk 25 april aan Stephanie Verhagen. Hartelijk dank.