Uitnodiging opening 200ste Informatiepunt Digitale Overheid

2 juni 2021
Je bent van harte uitgenodigd om op donderdag 24 juni van 13.00 tot 14.00 uur via een live stream de opening bij te wonen van het 200ste Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in Bibliotheek Bollenstreek, locatie Oegstgeest. Demissionair staatssecretaris van BZK, Raymond Knops, en de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, zijn fysiek aanwezig bij de feestelijke opening in de bibliotheek.

De staatssecretaris en de ombudsman gaan in gesprek met klanten van de bibliotheek en met Jan Nieuwenhuis, onder meer wethouder van Sociale zaken, en de directeur van Bibliotheek Bollenstreek, Hans Portengen. Zij spreken over het belang van digitale vaardigheden, de digitale overheid en het belang van persoonlijke hulp daarbij; loketten die de kloof tussen burger en overheid helpen verkleinen. IDO-gebruikers delen hun vragen en ervaringen, en het IDO van het eerste uur (van de Bibliotheek Venlo) zal zijn best practices uiteenzetten. Uiteraard volgt er ook een feestelijk openingsmoment.

Informatiepunt Digitale Overheid, logo

Je kunt de opening bijwonen via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=Z9xxTW6q9LY

Dienstverlening IDO

Bij een IDO kunnen bezoekers (ook niet-bibliotheekleden) terecht met vragen over de digitale overheid. Speciaal getrainde bibliotheekmedewerkers helpen hen op weg bij vragen over digitaal contact met onder meer de Belastingdienst, het CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, SVB, UWV, Logius, RDW, RvR en het LBIO. Deze medewerkers weten de vraag achter de vraag te achterhalen, helpen (online) zoeken en wijzen zo nodig 'warm' door naar maatschappelijk dienstverleners in de lokale samenleving. Door de fijnmazigheid van het bibliotheeknetwerk (de gemiddelde afstand tot een bibliotheek is 1,9 km) bevindt deze hulp zich letterlijk dichtbij. Wanneer een klant zich bij een IDO meldt, kan een bibliotheekmedewerker ook adviseren een cursus digitale vaardigheden te doorlopen die men eveneens bij of via de bibliotheek kan volgen.

Landelijk dekkend netwerk van IDO

In de zomer van 2019 werden de eerste Informatiepunten geopend. De komende tijd werken we toe naar een landelijk dekkend netwerk van deze Informatiepunten, waarbij er in totaal ongeveer 400 informatiepunten in bibliotheken geopend worden.

Zie ook het nieuwsbericht over de IDO-campagne.