Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Update Belastingdienstverlening

Nieuwsbericht
Vergelijken
9 juni 2021
De aangiftecampagne 2020 is voorbij. In het webinar van de Belastingdienst kijken we hierop terug. Verder vind je de resultaten van de social campagne. En we besteden aandacht aan hulp bij belastingzaken door het jaar heen en de Bibliotheekmonitor. Tot slot: inspiratie uit Brabant.
Inhoudsblokken

Social en online campagne

Ook dit jaar konden leden én niet-leden bij de bibliotheek terecht voor hulp bij de belastingaangifte. In de bibliotheek, online en telefonisch werden mensen gratis geholpen door experts.

Medewerker helpt vrouw met belastingaangifte

Om deze mogelijkheid onder de aandacht te brengen, hebben we via Facebook en Instagram een advertentiecampagne ingezet en een online searchcampagne gevoerd.

Social campagne

Er werden ruim 1 miljoen mensen bereikt onder verschillende doelgroepen. Van 65-plussers tot jongeren, van lageropgeleiden tot nieuwe Nederlanders. 4,3 miljoen keer was er een advertentie te zien op Facebook of Instagram. 16.000 keer werd naar de website doorgeklikt, het meest door 65-plussers.
Ook leuk om te weten: het meest werd geklikt tussen 14.00 en 18.00 uur. Via Instagram bereikten we jongeren 5,5 keer vaker dan de andere doelgroepen.

Online campagne

In de online campagne zijn in totaal 2.982 kliks gerealiseerd en 26.002 weergaven behaald.
Uit de resultaten valt op dat de zoektermen 'Hoe doe ik belastingaangifte' en 'Hoe belastingaangifte doen' het beste resultaat hebben behaald met het hoogste aantal kliks en weergaven.
Van het totale aantal kliks, is het grootste deel afkomstig van mannen.
De advertentie hieronder was de best presterende advertentie.

Afbeelding
Hulp bij belastingaangifte, schermafbeelding advertentie

Terugblik webinar Belastingdienst 2 juni

Voor maatschappelijk dienstverleners hield de Belastingdienst op 2 juni een jaarlijkse bijeenkomst, ditmaal online. Je kunt het webinar terugkijken (wel even registreren). Vooral het deel over de samenwerking met bibliotheken is voor ons interessant. Vanaf tijdstip 22 minuten komen Ellen van Schie van Bibliotheek Rotterdam en de IDO's aan bod.
Het programma is:

  • Aangiftecampagne 2020
  • Samenwerking bibliotheken
  • Machtigen en andere zaken
  • Kennisnetwerk
  • Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen
  • Wet- en regelgeving 2021
  • Corona en KOT
  • Terugdringen grote vorderingen

Je kunt je verder aanmelden voor de nieuwsbrief van de Belastingdienst. Stuur een mail met je naam, e-mailadres, telefoonnummer en organisatie aan maatschappelijkdienstverleners@belastingdienst.nl.

Hulp bij belastingen door het jaar heen

De komende tijd belt de Belastingdienst 3 groepen na die nog geen aangifte hebben gedaan: jongeren van 18 tot 30 jaar, ouderen (65 jaar en ouder) en mensen al 3 keer geen aangifte hebben gedaan en geen aangifte indienden over 2020. Een deel wordt tot en met 11 juni gebeld; daarnaast is er nog een belmoment tussen 5 en 16 juli. Bij deze groepen speelt mogelijk iets dat hen verhindert om aangifte te doen. Je kunt eventueel nog wat toeloop verwachten. En dat geldt natuurlijk ook voor mensen die uitstel hebben gekregen tot 1 september.

De bibliotheek kan ook ondersteunen rond toeslagen. Hiermee blijven bibliotheken het jaar rond in beeld voor hulp bij belastingen. Bij de juiste invoer in G!DS vindt het publiek maar ook de Belastingtelefoon wat jouw bibliotheek biedt. Denk bijvoorbeeld ook aan de formulierenhulp. Er zijn sjablonen beschikbaar om informatie over toeslagen en formulierenhulp in te voeren in G!DS.

Bibliotheekmonitor

De enquête Bibliotheekmonitor Belastingdienst 2021 wordt begin augustus uitgezet over de (aangifte)periode januari tot en met augustus. Als jouw bibliotheek deelneemt aan het convenant met de Belastingdienst, kun je dan de uitnodiging verwachten om de vragenlijst in te vullen. Dit vormt onderdeel van de subsidievoorwaarden.

Inspiratie uit Brabant

Bibliotheek Midden-Brabant kon in maart en april één-op-éénspreekuren bieden. Maar liefst 192 deelnemers zijn voorzien van ondersteuning en advies. De bibliotheek maakte daarom een praktijkvoorbeeld, met specialist Basisvaardigheden Tessa Persijn en twee belastingexperts. Lees het bericht op de website van Midden-Brabant en bekijk de video met het praktijkvoorbeeld.