Update hulp bij coronaprik afspreken

11 mei 2021
De toolkit Hulp bij coronavaccinatie is aangevuld met flyers en filmpjes in meer talen en een gezondheidsverklaring. Met de complete toolkit kun je mensen helpen om een afspraak te maken voor een vaccinatie of test.

Veel mensen krijgen de komende tijd een brief met oproep om een vaccinatieafspraak te maken tegen corona. Daar kunnen zij vragen over hebben, en ook een afspraak maken kan niet iedereen zelf. Jouw bibliotheek kan hulp bieden, bijvoorbeeld vanuit het IDO. Er is ondersteuning beschikbaar voor bibliotheken. De toolkit werd al door 30 bibliotheken gedownload (stand per 8 juni).

GGD-medewerker prikt vrouw in bovenarm

De hulp is voor mensen die zich willen laten vaccineren, maar moeite hebben om (online) een afspraak te maken. En voor mensen die hierover nog vragen hebben of de brief niet begrijpen. Het gaat niet om de persoonlijke afweging om zich wel of niet te laten inenten.

Volgens de nu geldende planning ontvangen mensen van 18 tot 60 jaar in mei en juni hun brief. In deze periode en kort daarna kun je dus de meeste vragen verwachten.

Bibliotheken van start; ervaringen in Leiden

Onder andere de bibliotheken in Leiden (BplusC), de Bollenstreek en Krimpenerwaard willen deze ondersteuning bieden. In Leiden is men al gestart en blijkt duidelijk de behoefte. Saskia ten Houten deelt graag de eerste ervaringen met de opzet van de dienstverlening. Bekijk het item over het spreekuur op de lokale omroep en lees het bericht op Nu.nl over het Leidse coronaspreekuur

Toolkit

Wil je ook dienstverlening rond dit onderwerp aanbieden? Dan kun je de toolkit Hulp bij coronavaccinatie hierbij gebruiken. De toolkit omvat:

Je kunt de flyers en filmpjes inzetten via plekken waar de doelgroep komt. Denk bijvoorbeeld aan huisartspraktijk, welzijnsorganisatie maar ook bijvoorbeeld een moskee. De toolkit is samen met BplusC, Stichting Lezen en Schrijven, het RIVM en de GGD ontwikkeld. Je vindt hem op de portal Landelijke huisstijl.

Online uitleg afspraak coronavaccinatie of coronatest

Stichting Digisterker biedt online uitleg over online afspraken maken voor een corona­vaccinatie of coronatest. Hiermee kun je uitleggen hoe dat werkt met de DigiD. De omgevingen zijn gemaakt in overleg met GGD GHOR (de vereniging voor publieke gezondheid en veiligheid in Nederland) en het RIVM.

Beide zijn bedoeld voor de uitleg aan burgers en worden onder meer verspreid via de bibliotheek. Zo help je mensen om sneller een afspraak te maken. Ook kun je de informatie delen met het algemene publiek via je eigen kanalen zoals je website, Facebook-pagina of nieuwsbrief.
Je kunt deze informatie verder actief delen met je eigen netwerk. Denk aan gemeenten, zorgorganisaties, huisartsenposten, steunpunt mantelzorg, vluchtelingenwerk of (taalhuis)vrijwilligers.

Bekijk online uitleg

(Overheids)site over vaccinatie

Op de website van de overheid vind je alle relevante informatie over vaccineren. Die informatie is er ook in eenvoudige taal (hier heet 'vaccinatie' gewoon 'prik').
Ook interessant: Voorlichting aan ‘laagtaalvaardigen’ over corona gaat beter, maar ‘we zijn er nog niet’.

Ervaringen delen

Op Biebtobieb, in de groep Kansen|Crisis, kun je ervaringen en vragen delen met andere bibliotheken die dit aanbod (willen) bieden.