Week van de Mediawijsheid: doe mee als professional

9 oktober 2020
Kom in actie voor een mediawijze samenleving en sluit met jouw bibliotheek aan bij de Week van de Mediawijsheid. Er zijn personaliseerbare promotiematerialen beschikbaar en suggesties voor activiteiten.

Organiseer tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) een activiteit voor kinderen, jongeren, ouders, volwassenen of senioren. Laat je inspireren door voorbeeld­activiteiten of bedenk zelf een mediawijze activiteit. Liever geen fysieke bijeenkomst? Kijk of je de activiteit online kunt aanbieden. Het Netwerk Mediawijsheid helpt je graag op weg. Gebruik de suggesties om een activiteit te organiseren rond het thema ‘Media & gezondheid’ of download het campagnemateriaal om je activiteit te promoten.

Hand met smartphone: wat is jouw digitale balans?

Boodschap van Netwerk Mediawijsheid voor het publiek

Body

Wat is jouw digitale balans? Scrollen, liken, appen, swipen, streamen, gamen en subscriben: online media zijn onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Je schakelt van ervaringen op het scherm naar de wereld om je heen, en weer terug. Om contact te maken en op de hoogte te blijven. Om te leren of te ontspannen. Alleen maar leuk? Of niet?

Online media kunnen je helpen het beste uit jezelf te halen. Health-apps en slimme horloges geven inzicht in je gezondheid. Van stappentellers tot slaaptrackers. De beste versie van jezelf door de virtuele personal trainer en helemaal zen na een aflevering van je favoriete serie. Je ontmoet mensen van over de hele wereld via sociale media en door online tutorials leer je een nieuwe hobby.

Maar media kunnen ook veel van je vragen. De druk om altijd bereikbaar te zijn kan leiden tot stress. Soms voel je je minder goed, omdat je je leven via sociale media vergelijkt met dat van anderen. Of je krijgt te weinig beweging na een lange dag werken achter een scherm. Af en toe ben je niet te stoppen en verlies je jezelf tot in de late uurtjes in het gamen of bingewatchen. Met een slaaptekort als resultaat.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid kun jij zelf uitvinden hoe je media kunt gebruiken om gezond te blijven en het beste uit jezelf te halen. Dat is voor iedereen anders. Waar voel jíj je goed bij? Je hebt het zelf in de hand.

Volg ons op Instagram om nu alvast tips te krijgen. En zet je favoriete activiteiten tijdens de Week van de Mediawijsheid in je agenda. Check het programma hier: www.weekvandemediawijsheid.nl. #WvdM #zelfindehand

Onderzoek en zelftest

Body

Netwerk Mediawijsheid heeft in samenwerking met het Trimbos-instituut landelijk onderzoek uitgevoerd om te achterhalen hoe de (digitale) balans van Nederlanders eruitziet. De onderzoeksresultaten worden op de eerste dag van de Week van de Mediawijsheid gepresenteerd. Verder is een zelftest ontwikkeld, die jongvolwassenen laat nadenken over hun persoonlijke digitale balans en behoeftes. De zelftest is vanaf 6 november beschikbaar op digitale-balans.nl.

Organiseer een activiteit in jouw bibliotheek

Body

Stap 1: Bedenk een activiteit om de mediawijsheid van jong of oud te vergroten.

Stap 2: Prik een geschikte datum tijdens de Week van de Mediawijsheid.

Stap 3: Bepaal de locatie van jouw activiteit. Wil je de activiteit in je bibliotheek organiseren, op een andere bijzondere locatie of organiseer je je event online?

Stap 4: Meld de activiteit aan op de website. Bezoekers van de website kunnen zien dat jullie deelnemen aan de campagne en Netwerk Mediawijsheid kan je ondersteunen in de communicatie.

Stap 5: Kondig de activiteit aan. Download en print de campagnematerialen ter promotie van jouw activiteit, bijvoorbeeld voor aan de muur, op het activiteitenbord of voor in het café. En gebruik je website, sociale media, nieuwsbrieven en huis-aan-huisbladen om jouw activiteit onder de aandacht te brengen.

Stap 6: Start met de organisatie van je activiteit. Denk hierbij aan het regelen van sprekers, drukken of bestellen van materialen, catering en wellicht een fotograaf om mooie foto’s van je activiteit te maken.

Stap 7: Stuur een persbericht uit met een uitnodiging naar lokale, regionale of landelijke pers.

Stap 8: Deel tijdens en na afloop het succes van je activiteit in de nieuwsbrief, op de website of via sociale media. Gebruik hierbij de hashtag #WvdM.

Heb je een creatief idee voor een activiteit? Deel dan je ervaringen. Zo kun je andere bibliotheken inspireren en kunnen we samen werken aan een mediawijze samenleving.

Promotiemateriaal

Body

De posters zijn te downloaden via www.weekvandemediawijsheid.nl/downloads, en met de tool van BiblioMedia te downloaden én te personaliseren via weekvandemediawijsheid.nl