Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Wijziging in geldigheid coronatoegangsbewijs

Nieuwsbericht
Vergelijken
4 februari 2022
Vanaf 8 februari verandert de geldigheid van het Nederlandse coronatoegangsbewijs. Zo worden de regels van het Nederlandse en het internationale bewijs zoveel mogelijk gelijkgetrokken. De documenten in de marketingtoolkit zijn hierop aangepast. Bekijk ze goed; je kunt vragen over de wijzigingen verwachten in het IDO.
Inhoudsblokken
Uitleg CoronaCheck, logo

In de toolkit Hulp bij coronacheck op de portal Landelijke huisstijl vind je de aangepaste documenten die in samenwerking met het ministerie van VWS voor bibliotheken zijn gemaakt:

Geldigheid coronatoegangsbewijzen

 • Het vaccinatiebewijs is 270 dagen geldig, na de afronding van volledige vaccinatie. Dit geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. Na een booster-vaccinatie kan iemand weer een nieuw vaccinatiebewijs krijgen. Voor de booster-vaccinatie is nog geen geldigheid vastgesteld.
 • Het herstelbewijs is tot 180 dagen geldig na de positieve test. De geldigheid wordt met terugwerkende kracht aangepast.

Hiermee worden de regels voor het coronatoegangsbewijs in Nederland en het internationale coronabewijs om te reizen zoveel mogelijk gelijkgetrokken.
De geldigheid van de bewijzen wordt automatisch aangepast in de CoronaCheck-app. Dit kan tot 14 dagen duren. 

Belangrijk voor het IDO

Informeer je collega's van het IDO hierover. Daarbij zijn deze punten goed om te weten:

 • Mensen met een papieren bewijs kunnen hun bewijs makkelijk uploaden in de coronacheck-app door een code in te voeren en de internationale QR-code in te scannen.
 • Papieren bewijzen van vóór 1 februari vervallen per 1 april 2022. Mensen voor wie dit geldt, moeten dus vóór 1 april een nieuw papieren coronatoegangsbewijs aanvragen.
  Papieren bewijzen moeten elke 90 dagen opnieuw afgedrukt worden. Dit geldt alleen voor het Nederlandse coronatoegangsbewijs, niet voor het internationale.
  Printen kan via CoronaCheck.nl/print.
  De vervaldatum betekent dus ook dat je mensen gerust kunt stellen. Zij hebben niet onmiddellijk een nieuw papieren bewijs nodig; zij hebben tot 1 april de tijd om dit te (laten) doen.
 • Met het formulier kan men ook een herstelbewijs aanvragen. Dit kan ook met positieve testuitslagen die afgenomen zijn bij andere testaanbieders dan de GGD. 

Lees het volledige nieuwsbericht van de Rijksoverheid.