Logo
Afbeelding

Pluriforme en inclusieve bibliotheekcollecties

In een samenleving die steeds digitaler wordt, verandert de rol van de lokale bibliotheek. Hoewel zij misschien niet meer wordt gezien als de primaire bron van kennis, wordt ze nog wel gewaardeerd als toegankelijke en sociale ontmoetingsplek voor diverse gemeenschappen. Via hun collectie en ontmoetingsfunctie kunnen bibliotheken gebruikers confronteren met meer verschillende perspectieven, opinies en uitdrukkingen dan men uit zichzelf zou tegenkomen. Maar kan de bibliotheek aan die verwachting voldoen?
Inhoudsblokken

Wanneer is een bibliotheekcollectie inclusief en pluriform, wat is er nodig om dit te realiseren en hoe kan technologie daaraan bijdragen? In een nieuw onderzoeksproject werken de TU Delft en de KB samen om die vraag te beantwoorden. Met het onderzoek Recommender requirements for pluriform perspectives in local public libraries, onderdeel van het het Future Libraries Lab, gaat dr. Cynthia C. S. Liem (Technische Universiteit Delft) op zoek naar het antwoord op die vragen.

Leenpatronen

Dit doet zij in een twaalf maanden durend onderzoeksproject, waarin zij in gesprek gaat met de sector, de leengegevens van meerdere bibliotheken analyseert en deze informatie visualiseert. Op basis van machine learning-technieken wordt gekeken naar de pluriformiteit van bibliotheekcollecties en het leengedrag van bibliotheekleden. Daarbij worden collectie- en uitleendata uit KB’s Datawarehouse geanalyseerd om huidige leenpatronen te leren begrijpen.

Aanbevelingen

Met input uit dit onderzoek en cocreatieworkshops met professionals wordt een set aan vereisten geformuleerd. Deze kunnen de basis vormen voor recommender-technologie die meer recht doet aan de veelvormigheid en meerstemmigheid van de bibliotheek. Zo kan ervoor worden gezorgd dat bibliotheekbezoekers niet alleen boeken lezen die bij hen passen, maar ook in aanraking komen met verrassingen. Ook zullen de resultaten van het onderzoek in de vorm van expositiemateriaal worden aangeboden. Zo kunnen ze het gesprek aanwakkeren in lokale bibliotheken.