Leesonderzoek

Het bevorderen van lezen en het laten kennismaken met literatuur is een van de vijf kernfuncties van de openbare bibliotheek. Op dit vlak werken bibliotheken nauw samen met onderwijs, boekenvak, en leesbevorderingsorganisaties. Ook op onderzoeksgebied worden de krachten gebundeld, onder meer door samenwerking met onderzoekers uit de Leescoalitie via Stichting Marktonderzoek Boekenvak, en in losse onderzoeksprojecten in samenwerking met bijvoorbeeld onderwijs en universiteiten. We bundelen hier het onderzoek naar het lezen van boeken en naar lezen in het algemeen, naar leesgedrag en leesplezier, en naar trends in het lezen, lenen en kopen van boeken.
Inhoudsblokken

Onderzoek naar lezen

Wij zorgen voor de uitvoering van onderzoek en de verspreiding van onderzoeksresultaten op het gebied van lezen in de volle breedte. Het gaat om onderzoek naar het lezen van boeken en naar lezen in het algemeen, naar leesgedrag en leesplezier en naar trends in het lezen, lenen en kopen van boeken. 

Onderzoekspartners

Op het gebied van onderzoek bundelen we de krachten gebundeld door samenwerking met onderzoekers via Stichting Marktonderzoek Boekenvak (www.kvbboekwerk.nl) en in losse onderzoeksprojecten met bijvoorbeeld onderwijs en universiteiten.