Leesonderzoek

Lezen verrijkt en verandert levens. Een goede leesvaardigheid is de basis voor een volwaardige deelname aan de samenleving. Er verandert echter veel in het leesgedrag van Nederlanders. De leestijd neemt af, maar door digitalisering en nieuwe technologieën verandert tevens de manier waarop boeken gemaakt, uitgegeven en gelezen worden. Samen met bibliotheken en het boekenvak doen we daarom doorlopend onderzoek naar leesgedrag en trends, om met die inzichten het lezen te kunnen blijven bevorderen.
Inhoudsblokken

Deze pagina gaat over onderzoeksprojecten waarbij de KB betrokken is. Ben je juist op zoek naar resultaten van onderzoeken naar lezen? Deze vind je binnen Bibliotheekinzicht op de pagina ‘Meer bronnen’.

Stichting Marktonderzoek Boekenvak

Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB) is een samenwerking tussen de Koninklijke Boekverkopersbond, Groep Algemene Uitgevers, CPNB, Stichting Lezen en de KB. Sinds 2007 voert onderzoeksbureau GfK vier keer per jaar consumentenonderzoek uit naar het lezen, kopen en lenen van boeken. Jaarlijks wordt één algemeen onderzoek uitgevoerd en drie onderzoeken naar specifieke thema’s, zoals het leesgedrag van jongeren, digitaal lezen of de opbrengsten van lezen. Hiermee krijgen we inzicht in hoe het lezen, lenen en kopen zich over een langere periode ontwikkelt, maar kunnen we ook inspelen op actuele trends en vraagstukken. Alle onderzoeksresultaten en aanvullende analyses zijn verzameld op de website van KVB Boekwerk, het kennis- en innovatieplatform van het boekenvak. 

Leescoalitie

In 2012 is de Leescoalitie opgericht: een samenwerking tussen de organisaties die landelijke taken hebben op het gebied van taal- en leesbevordering. Zij bundelen hun krachten om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot lezen en voorlezen. Gezamenlijk streven deze partijen ernaar dat in 2025 geen enkel kind school verlaat met een leesachterstand, en dat alle volwassenen geletterd zijn of bezig zijn dat te worden. De organisaties die de Leescoaltie vormen werken zowel individueel als in gezamenlijke campagnes aan deze doelen.

LeesEvolutie

De resultaten van het Nederlandse leesonderwijs vallen al jaren tegen. Er werd de afgelopen tijd naar onderzoek gekeken voor oplossingen. Grootschalige verbeteringen bleven echter nog uit. In het langjarige onderzoeksproject LeesEvolutie trekken daarom verschillende wetenschappelijke disciplines en vele partners samen op om het leesonderwijs in Nederland structureel te verbeteren. Onderzoek en praktijk sluiten daarbij nauw op elkaar aan. Steeds wordt meegenomen hoe lezen door digitale media verandert, en hoe het leesonderwijs daarop in kan spelen. Op basis van evoluerende inzichten zorgen onderzoekers met leerlingen, docenten, docentenopleiders, methoden- en toetsmakers en beleidsmakers voor herinrichting van het Nederlandse leesonderwijs. 

Andere samenwerkingen

Ook slaan we de handen geregeld ineen met partners voor op zichzelf staande onderzoeksprojecten rondom lezen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Ook samenwerken?

Zie je zelf mogelijkheden om rondom leesonderzoek samen te werken met de KB? Neem dan vooral contact op met Bjorn Schrijen of Annemiek van de Burgt.