Webinar Bibliotheekstatistiek 2022 en G!DS
De Gegevenslevering Wsob kent aparte data-inzamelingen voor openbare bibliotheken, POI’s en de online Bibliotheek. Daartoe wordt bibliotheken gevraagd een aantal gegevens vooraf aan te leveren via het Datawarehouse en G!DS. Dit webinar gaat over de Wsob-gegevens die via G!DS worden verzameld. Kijk de webinar hier terug, of bekijk de PowerPoint-Presentatie.
Webinar Bibliotheekstatistiek 2021 en G!DS
De Gegevenslevering Wsob kent aparte data-inzamelingen voor openbare bibliotheken, POI’s en de online Bibliotheek. Daartoe wordt bibliotheken gevraagd een aantal gegevens vooraf aan te leveren via het Datawarehouse en G!DS. Dit webinar gaat over de Wsob-gegevens die via G!DS worden verzameld. Kijk de webinar hier terug, of bekijk de PowerPoint-Presentatie.
Webinar Bibliotheekstatistiek 2020
Op 8 juli worden de uitkomsten van de Gegevenslevering Wsob gepubliceerd in de vorm van het dossier Bibliotheekstatistiek. In dit dossier komen de belangrijkste cijfers over de stand van bibliotheekland aan bod. Meer weten? Neem dan deel aan de webinar op woensdag 21 juli van 15.30 tot 16.30 uur. Tijdens deze sessie geven we uitleg over de cijfers en de instrumenten. Ook is er gelegenheid vragen te stellen over het onderzoek en de uitkomsten. Kijk de webinar hier terug of bekijk de PowerPoint-presentatie.
Vragenronde Impactmonitor
Wil je deelnemen aan de Impactmonitor, maar loop je nog met een aantal vragen rond? Sluit op dinsdag 18 mei om 13.00 uur aan bij de vragenronde, waar je al je vragen kunt stellen over de monitor. Meld je hier aan voor de vragenronde.
Webinar Impactmonitor
Op 1 april gaat het nieuwe monitorjaar van de Impactmonitor van start. Wil je meer weten over de werking van de Impactmonitor? Kijk de webinar terug die op 16 maart van 14.00 tot 15.00 uur plaatsvond.
Webinar vragenlijsten Gegevenslevering Wsob
Op maandag 22 februari werd een webinar gegeven over de vragenlijsten van de Gegevenslevering Wsob. Je kunt de webinar hier terugkijken.
Workshop over pluriforme en inclusieve bibliotheekcollecties
Hoe kunnen openbare bibliotheken hun collecties op een verantwoorde en inclusieve manier vormgeven, en hoe kan technologie daarbij helpen? Op donderdag 18 februari 2021 gingen bibliotheken en POI’s over deze vragen in gesprek tijdens een online workshop. Deze bijeenkomst maakt onderdeel uit van een nieuw project, waarin de TU Delft en de KB samen onderzoek doen naar de pluriformiteit en inclusiviteit van bibliotheekcollecties. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Biebtobieb-groep.
Verdiepingstrack Nationale Bibliotheekcongres 2021
De afdeling Onderzoek van de KB verzorgde tijdens het Nationale Bibliotheekcongres op 19 januari een verdiepingstrack met drie sessies rondom digitaal burgerschap. Zo kon je aanhaken bij sessies over de betekenis van kunstmatige intelligentie voor het vak van bibliothecaris, grip krijgen op je data en publieke waarden in de digitale samenleving. Kijk de sessies terug via de links.
Webinar Bibliotheekstatistiek 2019
Op 23 november 2020 werd een webinar gegeven naar aanleiding van de publicatie van de Wsob Gegevenslevering. Je kunt de webinar hier terugkijken.
De publieke sfeer in openbare bibliotheken
Van oktober 2019 tot april 2020 deed Sjoerd Hekman, masterstudent aan de Rijksuniversiteit Groningen en als stagiair verbonden aan de KB, onderzoek naar de bibliotheek als publieke ruimte. In zijn onderzoek verkent hij de rol en betekenis van bibliotheken binnen de publieke sfeer en presenteert hij een model dat helpt bij het verder onderzoeken en bevorderen van de rol van bibliotheken binnen deze publieke sfeer. Op vrijdagmiddag 13 november 2020 gaf hij een online presentatie over zijn onderzoek. Je kunt de opname hier terugkijken.
Webinar Monitoring Digitale Inclusie
Op 26 oktober vond een webinar plaats over de ontwikkelingen rondom de outputregistratietool, die dit jaar zal worden gelanceerd. Ook werd een update gegeven van de overige monitoring in het kader van Digitale Inclusie. In een klein uurtje gaven we informatie over het proces, de methodiek en techniek en beantwoordden we vragen die leefden onder bibliotheken en POI’s. De webinar is terug te kijken via deze link.
Demo Bibliotheekmonitor
Op 22 juni 2020 werd een demo gegeven over het gebruik van de Bibliotheekmonitor (voorheen het Bibliotheekonderzoeksplatform) aan contactpersonen van de onderzoeken rondom primair en voortgezet onderwijs en voor- en vroegschoolse educatie. Daarbij werd nader gekeken naar informatie die te vinden is op Bibliotheekinzicht. Ook werd getoond hoe men zelf aan de slag kan gaan met de bijbehorende dashboards. De demo is voor iedereen terug te kijken via deze link.