Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Dossier Bibliotheekstatistiek 2018

  1. De bibliotheek doet meer

Drie voorbeelden van activiteiten in openbare bibliotheken
Drie voorbeelden van activiteiten in openbare bibliotheken.

Openbare bibliotheken organiseren samen jaarlijks ruim 200 duizend activiteiten – niet alleen op het gebied van leesbevordering, maar ook op terreinen die binnen een van de andere kernfuncties vallen. De bibliotheek wordt zo uitdrukkelijk meer dan alleen een plek waar men zijn boeken haalt: het is de plek waar je kennis, plezier en energie opdoet.

Ontdek meer voorbeelden in de publicatie De bibliotheek doet meer

Bibliotheek Schiedam

Kennis en informatie: Biebevents over duurzaamheid

Bibliotheek CultuurPuntAltena organiseert jaarlijks tal van Biebevents – voor deze organisatie dé manier om de vijf kernfuncties van de bibliotheek met elkaar te verbinden. Regio Altena is een landelijke regio, waar veel aandacht is voor het onderwerp duurzaamheid – ook tijdens de Biebevents. Denk aan thema’s als ontspullen, recyclingdesign en bewust bourgondisch eten. Met zulke evenementen hoopt de bibliotheek bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van de inwoners van Altena.

Ontdek meer evenementen in de agenda van Bibliotheek CultuurPuntAltena

Verhalenlab

Leesbevordering en kennismaking met literatuur: Verhalenlab

Openbare basisschool De Helix in Heerhugowaard organiseert in samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard jaarlijks een Verhalenlab, waarbij kinderen een week lang aan de slag gaan met het schrijven van verhalen. Iedere groep krijgt een op maat gemaakt programma. Bij groep een tot en met drie leren de kinderen over het begin, midden en einde van een verhaal, terwijl groep vier en vijf aan de slag gaan met StoryCubes: dobbelstenen met op iedere kant een plaatje, waarmee je je schrijffantasie kunt prikkelen. De oudste groepen leren hoe je een verhalenwereld creëert. Aan het einde mogen alle klassen tijdens een speciale middag een selectie van hun verhalen voordragen voor de hele school.

Bekijk meer activiteiten van de bibliotheek in Heerhugowaard

Waterland

Ontwikkeling en educatie: Speeddate met inburgeraars

In Bibliotheek Waterland in Purmerend gaan cursisten van inburgeringsschool Fiolet elke maand in gesprek met buurtbewoners en vrijwilligers. Ze doen dat in een speeddatesetting, waarbij ze elke vijf minuten van gesprekspartner wisselen. Voor de cursisten is het een enorm goede oefening, en voor vrijwilligers is het een nieuwe manier om anderstaligen te helpen in hun weg naar zelfstandigheid. Ook maken buurtbewoners zo op een laagdrempelige manier kennis met nieuwe Nederlanders.