Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Dossier Bibliotheekstatistiek 2020

  1. Bijzondere coronaverschijnselen

Opvallende veranderingen in de statistieken door corona
Het coronavirus schudde de bibliotheeksector flink op. Dat heeft effecten gehad op de statistieken van de Gegevenslevering Wsob – zowel van individuele bibliotheken als van het landelijk beeld dat uit die cijfers samen ontstaat. Niet al die effecten zou je even snel verwachten. Een greep uit de meest verrassende conclusies op lokaal en totaalniveau.

Meer activiteiten in coronaperiode

Meer activiteiten

Bibliotheken werden in 2020 sterk beperkt in de mogelijkheden activiteiten uit te voeren: een gedeelte van het jaar was de fysieke bibliotheek gesloten, en toen de vestigingen hun deuren wel mochten openen, mochten bezoekers slechts in beperkte mate bij elkaar komen. Extra verrassend is het dus dat een aantal bibliotheken juist meer activiteiten hebben ontplooid dan in het voorgaande jaar. Hoe dat kan? Ze voerden activiteiten bijvoorbeeld in kleinschaligere vorm uit. Dit bleek zo’n groot succes dat er in sommige bibliotheken zelfs meer mensen op afkwamen dan in voorgaande jaren.

Blije jeugdleden door afhaaltassen

Blije jeugdleden door afhaaltassen

Kinderen aan het lezen krijgen: het is een van de belangrijkste functies van de bibliotheek. Maar hoe zorg je ervoor dat een kind regelmatig bibliotheekboeken mee naar huis neemt? Een aantal vooraf geselecteerde boeken in een afhaaltas stoppen bleek tijdens de coronacrisis een goede oplossing. Weliswaar gingen er minder boeken mee dan wanneer kinderen zelf kunnen komen lenen, ontdekten ze in Hilversum: kinderen nemen meer boeken mee als ze zelf door de bibliotheek lopen. Helaas was dat tijdens de coronacrisis een periode lang niet mogelijk. In die zin zorgden de tasjes alsnog voor winst.

Meer non-fictie uitgeleend

Meer non-fictie

Non-fictieboeken worden steeds populairder. In Bibliotheek Montferland waren ze het afgelopen jaar zelfs zo populair dat ze meer werden uitgeleend dan in 2019. De verklaring: in de afhaaltasjes die de bibliotheek zelf samenstelde werden meer non-fictieboeken gedaan dan leden normaal gesproken zelf uit de kast pakken. Interessant zou zijn om volgend jaar te kijken of men in Montferland enthousiast is geworden van deze kennismaking met het genre.

 

 

Gekrompen collecties

Gekrompen collecties

Dat het aantal uitleningen in 2020 is gedaald ten opzichte van een jaar eerder, is voor weinigen een verrassing. Dat het aantal leden is gekrompen, hadden we ook kunnen verwachten. Dat de boekencollecties van sommige bibliotheken behoorlijk zijn gekrompen, is verrassender. Hoe dat kan? Tijdens de perioden van sluiting hadden veel bibliotheekmedewerkers eindelijk de tijd eens goed te saneren. Daardoor werden in sommige bibliotheken meer boeken uit de kasten verwijderd dan er werden bijgekocht.