Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Dossier De bibliotheek in coronatijd

  1. Buitenlandse bibliotheken in coronatijd

Creativiteit over de grens
Ook in andere landen toonden bibliotheken in de coronaperiode hun creativiteit. Kijk mee over de grens, waar bibliotheken hun digitale aanbod gratis beschikbaar stelden en hun 3D-printers inzetten om de zorg te helpen.

Duitsland: gratis digitaal aanbod

Ook in Duitsland waren alle bibliotheekvestigingen gesloten. Veel Duitse bibliotheken stelden daarom hun digitale aanbod gratis beschikbaar – ook voor lezers die geen lid van de bibliotheek waren. Dat gold onder meer voor de bibliotheek van München (alleen voor inwoners van de regio van München), Düsseldorf (alleen voor inwoners van Düsseldorf), Hamburg (alleen voor inwoners van Hamburg), Dortmund, Bremen en Berlijn. Normaal gesproken hebben alleen leden toegang tot het digitale boekenaanbod van de bibliotheek.

Bekijk meer bijzondere activiteiten van Duitse bibliotheken

Bibliotheek Duitsland

Litouwen: medische hulp

De nationale bibliotheek van Litouwen stak de koppen bij elkaar om te helpen bij de productie van 3D-geprinte gezichtsmaskers voor zorgpersoneel en medewerkers in andere kritische sectoren. Meer dan vijftig Litouwse bibliotheken namen deel aan het initiatief. Uiteindelijk werden meer dan tienduizend maskers geproduceerd. De nationale bibliotheek van Litouwen kocht in 2019 en 2020 bijna zestig nieuwe 3D-printers in het kader van het door de Europese Unie gefinancierde project ‘Promoting Smart Use of Refurbished Public Internet Access Infrastructure Among Residents’. Deze kwamen nu goed van pas.

Lees meer op de website van de nationale bibliotheek van Litouwen

Bibliotheek Litouwen

Canada: voedselbanken

In het Canadese Toronto werden begin april bibliotheken massaal omgebouwd tot voedselbanken, waar kwetsbare groepen tijdens de coronapandemie een pakket konden ophalen. In totaal werden negen voedselbanken in de hele stad geopend. Zij werkten daarbij samen met lokale organisaties. Ook bedrijven doneerden voedsel. De burgemeester van Toronto gaf aan dat de beslissing bibliotheken in te zetten als voedselbanklocaties was genomen in een poging alle burgers van voedsel te blijven voorzien, aangezien bijna veertig procent van de reguliere voedselbanken haar deuren door COVID-19 moest sluiten. Ook in andere gebouwen werden voedselbanken ingericht.

Lees meer op de website van Toronto Library

Bibliotheek Canada

Verenigde Staten: daklozencentra

In de Verenigde Staten spelen bibliotheken ook een belangrijke rol als schuilplaats voor daklozen. Door de sluiting van de overgrote meerderheid van de vestigingen kwam deze belangrijke functie in het gedrang. Bovendien werd het aantal daklozen door de financiële gevolgen van de coronacrisis alleen maar groter. Bibliotheken namen daartoe verschillende maatregelen. Zo stelde de bibliotheek in Kansas laptops en wifi-hotspots beschikbaar aan daklozencentra die werden overspoeld door de snel groeiende toestroom van daklozen. In Spokane, Oregon, werd de bibliotheek zelf omgevormd tot opvangplek voor daklozen. In San Luis Obispo, Californië, stelde de bibliotheek haar parkeerplaats beschikbaar als veilige plek voor mensen die gedwongen waren in hun auto te slapen.

Lees meer over de impact van Amerikaanse bibliotheken tijdens het coronavirus

Bibliotheek VS