Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Dossier De bibliotheek in coronatijd

  1. Nederlandse bibliotheken zoeken naar oplossingen

Hoe bibliotheken door het hele land zichzelf opnieuw uitvonden
In heel Nederland gingen bibliotheken na de sluiting al snel aan de slag om een zo compleet mogelijk aanbod te kunnen bieden aan hun bezoekers en leden. Zij zetten daarbij vooral in op digitaal, bijvoorbeeld met online leesclubs en workshops. Daarnaast was er ook aandacht voor specifieke doelgroepen, zoals jongeren en ouderen.
Bibliotheek

De Bibliotheek Overijssel: digitale leesclub

Het coronavirus zorgde er ook voor dat leesclubs niet meer fysiek bij elkaar konden komen. En dat terwijl er door het wegvallen van allerlei andere mogelijke activiteiten juist meer tijd was om te lezen. Medewerkers van de bibliotheek in Overijssel besloten daarom een digitale leesclub op te richten via Goodreads, een online platform waar lezers over de hele wereld hun leestips met elkaar delen. De deelnemers stemden samen over de keuze van het boek. De enige voorwaarde was dat de titel beschikbaar moest zijn via de online Bibliotheek. De deelnemers stelden elkaar steeds nieuwe vragen om het boek verder uit te diepen. Alle bibliotheekleden in Nederland mochten meedoen.

Bekijk de digitale leesclub op Goodreads

Biblionet Groningen

Biblionet Groningen: leestips op de radio

Meer tijd hebben om te lezen is fijn, maar dan moet je natuurlijk wel weten wat je moet lezen. Biblionet Groningen sloeg de handen ineen met RTV Noord en besloot enkele weken lang dagelijks boekentips te delen via de radio. Collega’s wisselden elkaar af en tipten steeds een ander boek, waaruit zij een stukje voorlazen. Daarnaast ontplooide Biblionet Groningen allerhande andere digitale activiteiten, zoals een BiebLab met doefilmpjes voor jongeren en een online Taalhuis.

Minibieb

Bibliotheek De Lage Beemden: minibiebs

Een aantal bibliotheken, waaronder die in Veendaal, Hoeksche Waard en Venlo, zetten tijdens de coronacrisis hun afgeschreven boeken buiten, zodat iedereen deze gratis kon meenemen. Bibliotheek De Lage Beemden gaf afgeschreven boeken een extra bijzondere plek. De organisatie plaatste de oproep aan leden een eigen minibieb te creëren: een kastje of tafel waar mensen hun eigen boeken kunnen achterlaten en andermans boeken kunnen meenemen. De bibliotheek doneerde aan iedere minibiebvestiging enkele afgeschreven boeken. Meer bibliotheken maakten afgeschreven boeken of andere materialen beschikbaar, bijvoorbeeld middels een boekenkast buiten de bibliotheek: 28% gaf aan een dergelijke dienst te verlenen.

Lees meer over deze minibiebs

Bibliotheekbezoeker

Bibliotheek Rotterdam: online leren rappen

Bij de Bibliotheek Rotterdam stond in maart een rapworkshop van Crooks Divisie gepland. Jongeren met rapaspiraties konden nog steeds meedoen met de oefeningen en hun vragen stellen, maar nu via het Instagramaccount van de bibliotheek.

Bekijk het Instagramaccount van de Bibliotheek Rotterdam

Rozet bibliotheek

Rozet: Kunsttelefoon

Toen het gebruikelijke Kunstcafé van Rozet geen doorgang kon vinden, besloten enkele vrijwilligers van Kunst 55+ te bellen met ouderen die het fijn vinden over kunst te praten. De vrijwilligers stonden open voor het geven van kijk- en luistertips. Ook gaven zij verzoeken door om cd’s aan huis te ontvangen en boden zij instructies voor het kijken van YouTube-filmpjes van kunstenaars aan het werk. Indien gewenst, belden ze nog eens terug. Rozet was niet de enige die een dergelijke dienst opzette: 18% van de bibliotheken bood video's of telefoongesprekken over kunst en cultuur aan.

Lees meer over de kunsttelefoon van Rozet